СВЯТ

Киев опроверга Пригожин, истината за Бахмут

Украйна отрече днес твърденията на собственика на руската частна военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин, че неговите сили контролират 80 процента от Бахмут, предава БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Украинската армия увери, че държи много повече от една пета от града в източната Донецка област, който се превърна в основна цел за Русия и арена на кръвопролитни сражения през последните месеци.

„Току-що разговарях с командващия една от бригадите, отбраняващи (Бахмут). И мога да кажа с увереност, че украинските защитни сили контролират значително по-голям процент от територията (на града)“, каза днес Сергий Черевати, говорител на Военно командване „Изток“ на Въоръжените сили на Украйна.

Вчера собственикът на „Вагнер“ заяви, че неговите сили контролират по-голямата част от Бахмут, включително целия административен център, сградата на общината, заводи и складове.

„Пригожин има нужда да покаже поне някакъв вид победа в града, който те се опитват да превземат девет месеца подред, и той прави такива изявления по тази причина“, коментира днес Черевати.

На редовния си брифинг говорителят на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков каза, че щурмовите групи на „Вагнер“ са превзели още три квартала на Бахмут.

Изявленията на страните в конфликта не са потвърдени по независим път.

ПРОЧЕТИ

Back to top button