СВЯТ

Почина бащата на еврото Жак Делор

На 98-годишна възраст почина бившият председател на Европейската комисия, „баща на еврото“ и водеща фигура във френската левица Жак Делор. Тъжната вест съобщи дъщеря му Мартина Обри за АФП.

„Той почина тази сутрин (27 декември) в дома си в Париж в съня си“, заяви социалистическият кмет на Лил.

Жак Делор беше истински социалист, разгневен от несправедливостта и желаещ да промени хода на нещата.

Но историята ще го запомни като един от великите християндемократи, които изградиха Европа. Това е неговият парадокс. Той олицетворяваше златния век на Еврокомисията, изграждайки пътя към еврото заедно с Франсоа Митеран и Хелмут Кол.

Във Франция обаче Делор е известен като човекът на строгите икономии, „простият Еремия“, осмиван от Реймон Бар, нерешителният човек, който остави желанията си да нараснат, преди да реши окончателно да не се кандидатира на президентските избори през 1995 г.

Тази пропусната среща с французите го измъчва. „Или лъжех страната, или лъжех социалистите“, обясняваше неумолимо той, изтъквайки разминаването между неговия съвсем втори ляв проект и почти революционния дискурс на първия секретар на социалистите по това време Анри Емануели.

Бивш министър на икономиката по времето на Франсоа Митеран (1981-1984 г.), Делор попари надеждите на левицата, като отказа да се кандидатира на президентските избори във Франция през 1995 г., когато беше категоричен фаворит в социологическите проучвания. Той го направи със зрелищно оттегляне по телевизията пред 13 милиона зрители.

„Не съжалявам, но също не казвам, че съм бил прав“, каза той пред списание „Поан“ през 2021 г. „Бях твърде загрижен за независимостта и се чувствах различен от хората около мен. Начинът ми на правене на политика не беше същият като на останалите“.

Начело на Европейската комисия от 1985 г. до 1995 г., Жак Делор играе ролята на архитект при оформянето на контурите на съвременна Европа: създаването на единния пазар, подписването на Шенгенските споразумения, Единния европейски акт, стартирането на програмата за студентски обмен „Еразъм“, реформирането на общата селскостопанска политика, започването на работата по
Икономическия и паричен съюз, довела до създаването на еврото, и т.н.

През март 2020 г. той призова държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС да проявят по-голяма солидарност в момент, в който те спореха за общ отговор на пандемията от COVID-19.

Със своите мозъчни тръстове – „Club témoin“ и „Notre Europe“ (който по-късно се превърна в „Институт Жак Делор“ и има офиси в Париж, Брюксел и Берлин), той до последно се обявяваше за укрепване на европейския федерализъм, призовавайки за повече „дързост“ в момент на Брекзит и атаки от „популисти от всякакъв калибър“. 

ПРОЧЕТИ

Back to top button