СВЯТ

Премиерът на Северна Македония хвърли оставка

Премиерът на Северна Македония подаде оставка. По-късно се очаква оставката на председателя на парламента Талат Джафери, който трябва да поеме поста технически премиер в неделя, съобщава Klan Kosova.

„Талат Джафери е опитен политик, той ще стане премиер на техническото правителство. С опита си като председател на парламента, аз поех тази функция от съвсем различна позиция – управление на корпорации, така че стилът на работа на техническото правителство ще бъде различен, но държавата ще задържи своя стратегически курс на западна ориентация”, каза Ковачевски.

Веднага след това се очаква съобщение от президента на страната Стево Пендаровски, който ще възложи мандата на техническия премиер в петък, след избора на новия председател на парламента.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ определи снощи кандидатите за министри и заместник-министри в техническото правителство.

Заседанието за гласуване на техническото правителство на Северна Македония ще се проведе тази седмица.

Очаква се на 8 май да се проведат парламентарни избори.

По-рано Ковачевски изрази задоволството си, че в Северна Македония ще се проведат редовни парламентарни избори за пръв път след 2006 г., което според него означава, че правителството е успяло да създаде допълнителна стабилност, сигурност и предвидимост.

Парламентарните избори в Северна Македония ще се проведат заедно с втория тур на президентските избори, на 8 май, а първият тур  на изборите за президент ще бъдат на 24 април.

Предизборната кампания трябва да започне на 4 април, а от 28 януари, съгласно договора от Пържино трябва да започне работа техническо правителство, което ще управлява страната в рамките на 100 дни.

Според договорка между бившия премиер Зоран Заев и Али Ахмети, председател на най-голямата албанска партия ДСИ, ангажимент, който Ковачевски обяви, че трябва да бъде изпълнен, премиер на това техническо правителство трябва да бъде представител на албанската общност в страната.

ПРОЧЕТИ

Back to top button