СВЯТ

Русия с червена светлина за мира в Украйна

Кремъл заяви, че обсъждането на украинските предложения за мир на форума в Давос няма да постигнат нищо без участието на Русия, предаде Ройтерс.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън, френският президент Еманюел Макрон и ключови лидери от Близкия изток тази седмица ще се включат в годишната среща на Световния икономически форум в Швейцария. Водещо място в дневния ред на форума са преговорите за прекратяването на войните в ивицата Газа и в Украйна, отбелязва Ройтерс.

„Нееднократно давахме своята оценка по този въпрос.

По същността си това са разговори заради самите разговори. Това е процес, който не може да бъде насочен към постигането на конкретен резултат поради една проста причина: ние не участваме“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Украйна заяви, че няма да се успокои, докато от територията ѝ не бъдат изтласкани всички руски военнослужещи, а президентът Володимир Зеленски обяви, че всякакви преговори с Русия биха били „незаконни“.  

Русия, която контролира малко под една пета от украинската територия, отхвърли т. нар. „формула за мир“ на Зеленски като абсурдна, понеже целта е да се намери мирно решение без участието на Москва. 

Планът от 10 точки на украинския държавен глава предвижда изтегляне на руските сили, прекратяване на военните действия и възстановяване на украинските държавни граници отпреди началото на войната.

ПРОЧЕТИ

Back to top button