СВЯТ

САЩ очакват да избухне война между двете Кореи

КНДР може да предприеме военни действия срещу Южна Корея през следващите месеци, съобщава The New York Times (NYT), като се позовава на представители на американската администрация. Според тях последните изявления на севернокорейския лидер Ким Чен-Ун са „по-агресивни“ и трябва да се приемат сериозно.

Американските служители уточняват, че не виждат „непосредствен риск от пълномащабна война на Корейския полуостров“. Те обаче смятат, че Пхенян „може да нанесе удар по начин, който да избегне бърза ескалация“.

Като пример те посочват инцидента от 2010 г. с обстрела на южнокорейския остров Йонпьон, когато КНДР и Южна Корея си разменят артилерийски огън. В резултат на това бяха убити няколко военни и цивилни от двете страни, но в крайна сметка обстрелът беше прекратен.

Според NYT американски служители смятат, че Ким Чен-Ун „вероятно се чувства окуражен заради разширяващото се партньорство с Русия“. Въпреки това американските служби все още не са регистрирали конкретни признаци, че Северна Корея се готви за военни действия или по-мащабна война.

Севернокорейският лидер заяви, че Северна Корея трябва да ускори подготовката си за война през 2024 г., за да се противопостави на „безпрецедентните“ конфронтационни ходове на САЩ. Той нарече Южна Корея най-враждебната за Пхенян страна и призова това определение да бъде записано в конституцията на КНДР.

ПРОЧЕТИ

Back to top button