СВЯТ

Съюзник на Ердоган иска да върне смъртното наказание

Лидерът на националистическата Партия на великото единство Мустафа Дестиджи, съюзник в Републиканския алианс на турския президент Реджеп Ердоган, поиска връщане на смъртното наказание за извършителите на определени престъпления.

В акаунта си в социалната мрежа „Екс“ Дестиджи заяви, че смъртното наказание трябва да се прилага за убийците на граждани, за терористите и за онези, които отвличат, изнасилват и убиват жени.

“През 2018 г. внесохме в нашето предложение за изменение на конституцията с включване на смъртното наказание, но нито  една политическа партия не ни подкрепи”, посочи още политикът.

Дестиджи направи изявлението си във връзка с убийството на Огуз Eрге, таксиметров шофьор в Измир, който бе застрелян от клиент – млад мъж, когото взел на пътя, за “да не студува“. Шофьорът почина от раните си в болницата. Нападението предизвика силни протести в града и в страната.

“Това убийство нарани дълбоко нашето общество. Такива убийци не трябва да могат да напускат затвора чрез споразумение или друга практика”, добави Дестиджи.

В последно време в Турция се надигат все повече искания към правителството за връщане на смъртното наказание с превантивна цел.

Смъртното наказание в Турция бе премахнато през 2004 г. от правителството на Бюлент Еджевит, в което вицепремиер бе лидерът на Партията на националистическото движение Девлет Бахчели. Бахчели е съюзник на Ердоган в Републиканския алианс заедно с лидера на Партията на великото единство.

ПРОЧЕТИ

Back to top button