ЗДРАВЕ

3 лесни закуски, които понижават холестерола

Хранителните навици са един от ключовите фактори, влияещи върху нивата на холестерола в кръвта – за намаляването му и по-добър контрол, експертите съветват да се използват определени храни.

Холестеролът е мастно вещество в кръвта, концентрацията му става висока поради редица причини, включително липса на движение, наднормено тегло, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и мазни храни.

„Можете да намалите високия си холестерол, като се храните здравословно“, казва Heart UK.

По-специално, експертите съветват внимателно да избирате закуските между основните хранения.

Много хора в такива моменти консумират храни, които само допринасят за натрупването на мазнини – сладки, тесто, чипс и други подобни. Лекарите от своя страна предлагат „три прости закуски“, които ви позволяват бързо да постигнете намаляване на високия холестерол.

Несолени пуканки. Пуканките са много богат източник на фибри, които забавят усвояването на въглехидратите и мазнините, удължавайки усещането за ситост. Препоръчително е да ги приготвите у дома, можете да добавите пикантни подправки към тях или да ги поръсите с канела. Какво е важно: не трябва да ядете големи порции, в противен случай изобилието от фибри ще се превърне в претоварване на храносмилането и ще провокира определени проблеми.

Ориз или овесена каша. Чаша чай с бисквитка или мъфин може да е любимата ви следобедна закуска, но сладките не са най-добрият вариант, когато става въпрос за висок риск от холестерол. Специалистите съветват да замените сладкишите от бяло брашно с хляб или трици – особено за тези, които вече са с наднормено тегло.

Натурално кисело мляко. Почитателите на сладолед и други сладкиши съветват експертите да приготвят по-здравословни десерти на базата на нискомаслено натурално кисело мляко, чийто понижаващ холестерола ефект е свързан с високо съдържание на протеини. Ако добавите парченца плодове или горски плодове към него, тази закуска е напълно способна да задоволи желанието за сладък вкус, но в същото време не осигурява допълнителни калории и мазнини. Киселото мляко може да се използва и за приготвяне на дресинги и сосове за солени ястия – върви добре с много подправки. /Zdrave.to

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button