СВЯТ

Германските войници масово отказват да служат заради войната в Украйна

От началото на конфликта в Украйна все повече германски войници отказват да служат в армията и искат да напуснат. За тежката ситуация в редиците на Бундесвера съобщи изданието Der Spiegel, цитирано от чужди агенции.

В материала се обръща внимание на данните на Министерството на отбраната на Германия, от които следва, че през 2022 г. „значително се е увеличил броят на лицата, отказващи да служат по съображения на съвестта“.

Ако през 2021 г. такива военнослужещи са били 209, то през първите осем месеца на тази година броят на отказите е достигнал 810.

Бундесверът отказа да обясни какво се случва, но германският политик Севим Дагделен смята, че причината е в стратегията на Берлин спрямо Украйна. Според него посочените цифри „отразяват опасенията на германците относно хода на Бундестага и военната ескалация“.

На 25 октомври германският президент Франк-Валтер Щайнмайер обяви, че Германия ще предостави на Украйна две установки MARS, 4 гаубици и ще продължи да доставя системи за противовъздушна отбрана.

Превод
 

ПРОЧЕТИ

Back to top button