СВЯТ

Американски музей върна на Гърция скъпоценен експонат, откраднат от българската войска

Музеят на Библията във Вашингтон, който работи за възстановяване на доверието, като връща придобити по непочтен начин експонати в своята колекция, върна ръкописно евангелие, което е на повече от 1000 години, на Гръцката православна църква във вторник (23 август), след като установи, че то е било ограбено от гръцки манастир по време на Първата световна война.

Музеят съобщи, че е върнал артефакта, който неговите основатели са придобили на търг на Christie’s през 2011 г., на представител на Източноправославната църква на частна церемония в Ню Йорк. Ръкописът трябва да бъде репатриран следващия месец в манастира Косиница в Северна Гърция, където е бил използван в литургични служби в продължение на стотици години, преди да бъде откраднат от българските сили през 1917 г.

A room lit with purple and

Връщането е в съответствие с политиката на Музея на Библията през последните години за разследване на произхода на цялата му колекция. След ранни придобивания от неговите основатели, собствениците на веригата занаятчийски магазини Hobby Lobby беше установено, че включват хиляди предмети, плячкосани от древна Месопотамия и Египет. Компанията плати 3 милиона щатски долара през 2017 г., за да уреди искове с правителството на САЩ за това, че не е упражнила надлежна проверка в хаотичното международно купуване на антики за милиони долари, започнало през 2009 г.

Greek monastery gospel

Гръцката православна църква каза, че няколко други американски институции са се оказали с артефакти, плячкосани от същия манастир.

Уебсайтът на Музея на Библията проследява историята на ръкописа и веригата на собственост от създаването му в края на 10-ти или началото на 11-ти век, през плячкосването на манастира през 1917 г., през различни продажби след края на войната.

„Със сигурност пазарът има своите предизвикателства“, каза Джефри Клоха, главен уредник на Музея на Библията, който беше привлечен след проблемните придобивания. „Нещата се движат на пазара от известно време, а в някои случаи и десетилетия, които имат произход, който не е законен.“

Превод

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button