СВЯТ

Берлин: Доставките на оръжие за Украйна от Бундесвера скоро ще бъдат спрени

Според германската министърка на отбраната Кристина Ламбрехт армията на страната трябва да е в състояние първо да гарантира собствената си сигурност и тази на НАТО.

Кристине Ламбрехт не вижда възможност за по-нататъшни доставки на оръжие за Украйна от резервите на германската армия, Бундесвера, съобщава Die Welt.

„Като министър на отбраната трябва да призная, че достигаме границите на това, което можем да предадем“, казва Ламбрехт. Според нея, Бундесверът трябва да може да гарантира защитата на държавата и съюза, затова тя ще се погрижи това да остане така.

Бундесверът е доставил на Украйна няколко гаубици и множество ракетни установки. Преди няколко дни Мари-Агнес Струк-Зимерман, председател на комисията по отбрана в Бундестага, призова за по-икономично използване на оръжията от запасите на германските въоръжени сили.

Полските власти, които предадоха около 200 танка на Украйна, бяха недоволни от позицията на Германия по този въпрос. Полският министър-председател Матеуш Моравецки заяви, че ако всички в Европа са доставяли оръжие на Украйна по начина, по който го е правила Германия, войната отдавна е щяла да приключи с пълна победа на Русия.

От доста време ВСУ използва германски гранатомети Panzerfaust 3 и RGW-90 Matador за борба с руските бронирани машини.

Гаубиците Panzerhaubitze 2000, доставени от запасите на Бундесвера, се използват от края на юни. Германия е доставила на Украйна и танкови системи Biber, предназначени за монтиране на мостови конструкции в бойни условия.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button