СВЯТ

Доклад на ISW цитира социологическа агенция и попари Русия с тези данни

Руската независима социологическа организация „Левада“ публикува в началото на септември резултати от проучване, което показва, че обществената подкрепа за войната бавно, но постепенно намалява.

Като цяло по-голямата част от руснаците подкрепят военната операция в Украйна.

Организацията „Институт за изследване на войната“(ISW) цитира представители на „Левада“, които отбелязват:

„Общата подкрепа за руските сили в Украйна не се е променила значително през лятото. Вижда се, че 76% от респондентите подкрепят действията на руските сили в Украйна. От анкетираните 46% заявяват, че са силни поддръжници на това, което правят руските войници, а 30% – признават, че „като цяло“ са „за“ интервенцията в Украйна.

От „Левада“ посочват, че според 48% от анкетираните е необходимо руската военна операция в Украйна да продължи. Проучванията също така показват, че 44% от анкетираните са за мирни преговори и че мнозинството от по-младите интервюирани руснаци – тези между 18 и 39-годишните, подкрепят преговорите.

През март 2022 г. „Левада“ установи, че 53% от респондентите силно са подкрепяли руските военни действия в Украйна. През август, както вече стана ясно, агенцията отчита, че процентът на силната подкрепа е намалял до 46% до август.

Разбира се, това е незначителна промяна и едва ли по някакъв начин ще повлияе на способността на Кремъл да ръководи военните действия. Въпреки това е много вероятно намаляващата подкрепа и умората от войната да попречат на руските военни да бъдат силни и устойчиви по време на военните действия.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button