ЗДРАВЕ

Експерти посочиха кои напитки причиняват рак на червата

Учените споделиха кои напитки представляват заплаха за човешкото здраве и могат да провокират развитието на рак на червата. Установено е, че напитките, съдържащи много захар, могат поне да удвоят риска от онкология. Научната работа е публикувана преди време в списание Gut.

В продължение на 24 години експертите проведоха мащабно проучване, в което беше обърнато внимание на хранителните навици на участниците.

Общо 95 хиляди души взеха участие в експеримента. Установено е, че любовта към сладките напитки и редовната им консумация води до повишаване на риска от развитие на рак на червата с около два пъти.

Освен това изследователите успяха да установят, че рискът от онкологично заболяване би бил поне 36% по-нисък, ако тези напитки, съдържащи голямо количество захар, се заменят със заместители на захарта. Пълномасленото или полуобезмаслено мляко също е чудесна алтернатива.

По-рано в научното списание The American Journal of Clinical Nutrition бяха публикувани резултатите от специално проучване, проведено преди време, които демонстрират, че редовната консумация на сладки газирани напитки също може да причини проблеми с панкреаса. В този случай рискът от злокачествено образуване в този орган се увеличава значително.

Ако сте жадни, най-добре е да пиете обикновена чиста вода. Нормата за възрастен е най-малко един и половина литра на ден. В този случай се вземат предвид характеристиките на тялото, температурата на околната среда, пола и много други фактори. Поради достатъчно количество течност, необходимите хранителни вещества ще влязат в клетките, а метаболитните продукти също ще могат да се отделят по-активно.

През лятото можете сами да приготвите напитки от пресни плодове или сезонни плодове. Отлични подсладители ще бъдат стевия, мед, агаве, кленов сироп. Те няма да повишат нивото на захарта в организма и ще се възприемат и усвояват възможно най-адекватно. / и във Фейсбук

ПРОЧЕТИ

Back to top button