ЗДРАВЕ

Изкуствените мигли причиняват алергии и инфекции!

Миглите не само предпазват очите ви от прах, но и ги рамкират красиво, особено ако са дълги, гъсти, плътни и тъмни. Ето защо, индустрията с фалшиви мигли, включително удължаването на мигли, набира скорост.

„Почти всеки офталмолог е виждал някой жени с реакция или усложнение от удължаването на миглите“, казва д-р Дженифър Ю, офталмолог в Института за очни заболявания на UW Medicine. – Удължаването на миглите се прави от коприна, вълна от норка или синтетични материали.

Процедурата зависи от вида, който искате да постигнете, от естествен до стила на Кардашиян, както и от вашите собствени мигли.“

Лицензирани специалисти за мигли ще препоръчат кои удължавания ще работят най-добре за вас, балансирайки желания вид с възможностите на вашите естествени мигли и съответно регулирайки дължината, дебелината и степента на извиване. Обикновено козметичният експерт залепва по една удължителна мигла към всяка ваша естествена мигла. Но, ако изберете усъвършенствана техника за удължаване, специалистът ще залепи цяло ветрило върху всяка мигла. Естествените ви мигли обаче, може да не са достатъчно здрави, за да се справят с удължаването им, за което мечтаете.

Колкото по-дълги и по-дебели са удължените мигли, толкова по-голям е стресът върху вашите собствени мигли. Поставянето на прекалено голямо напрежение върху миглите ще доведе до тяхното падане. Може също да увреди фоликула, от който расте миглата.

„Удължаването на миглите не само предпазва очите ви по-зле, но също така може да доведе до редица проблеми“, обяснява Дженифър Ю. – Често лепилото, използвано за удължаване на мигли, съдържа консерванта формалдехид. Това е химическо съединение, което може да предизвика алергична кожна реакция. Въпреки че може би си мислите, че тестът с пластир ще помогне за идентифицирането на такива алергии, повечето алергии се появяват приблизително 24 до 48 часа след прилагането на алергена. Освен това алергиите могат да се появят по всяко време, дори ако сте използвали едно и също лепило в продължение на месеци или години. Разтворителите, използвани за отстраняване на лепило за мигли, също могат да причинят алергични реакции. Може да подозирате алергична реакция, ако почувствате болка, сърбеж, зачервяване, парене или подуване около очите.”

Човекът, който е удължил вашите мигли, ще ви помоли да боравите внимателно с тях и да не ги мокрите с вода, препарати, кремове или други продукти през първите 24 часа. След това ще трябва да държите продуктите на маслена основа далеч от очите си (тъй като маслото може да разтвори лепилото за мигли). Освен това не бива да ги търкате или дърпате.

„Опитвайки се да ги защитите, ще избегнете миенето, естественото почистване, което обикновено правите“, казва експертът. – Това означава, че мръсотията или бактериите, които попаднат върху вашите удължени мигли, може да не бъдат отстранени както обикновено, което им осигурява лесен достъп до окото ви. Може също да блокира мастните жлези в основата на миглите.”

Блокираните фоликули също могат да образуват ечемици, които понякога се развиват в бактериална инфекция. Ако окото ви е заразено, може да изпитате симптоми, подобни на сухота в очите, както и чувствителност към светлина, подпухнали клепачи и гноен секрет.

Ако решите да си направите удължаване на миглите, трябва да изберете такива, които не са твърде дълги и тежки. И ако имате проблеми, въпроси или притеснения, не се колебайте да се свържете с очен лекар.

ПРОЧЕТИ

Back to top button