ЗДРАВЕ

Експерти разкриха тайната на дълголетието

Департаментът по икономически и социални въпроси на ООН публикува данни за бързото увеличаване на продължителността на живота на хората по света. Според експерти до 2050 г. броят на хората над 80 години ще се утрои почти. Какви обаче са тайните на дълголетието.

Генетикът Александър Карасев е сигурен, че наследствеността влияе върху продължителността на живота.

„Има значение предразположеността на човек към някакви заболявания, от които са страдали неговите предци – отбелязва Карасев. – Но добрата генетика е само 15 процента от успеха. А 85 процента е начин на живот, който човек избира.

Експертът препоръчва: Ако искате да доживеете до дълбока старост, трябва да се придържате към ясен график. Ставайте и лягайте по едно и също време, яжте по едно и също време. Един ден почивка също няма да навреди. Диетата трябва да е разнообразна.

Но има и неочевидни фактори, които влияят на дълголетието.

„Важно е какви хобита има човек“, казва Андрей Звонков, доктор на медицинските науки.

„Дейности, които носят емоционално удовлетворение, предизвикват чувство за постигане на целта, просто удължават живота. Важно е, че за доброто здраве е необходима и активност. Друга полезна така наречена комуникация с дивата природа, животни. Освен това няма значение дали имате домашен любимец у дома или помагате като доброволец в приюти. Прекарването на време с кучета и котки ви помага да живеете по-дълго. Препоръчвам и отглеждане на цветя у дома. Още по-добре, грижете се за тях и общувайте, сякаш са живи, можете дори да им дадете имена“, заяви той.

Дмитрий Юдин , заместник-главен лекар на клиниката:

Основният критерий за дълголетие според мен е поддържането на високо ниво на метаболизма. Това е здрав сън, редовна физическа активност, здравословна диета. Важно е да не преяждате, понякога имате нужда от лек калориен дефицит. Необходима е интелектуална дейност: Мозъкът трябва да се поддържа в добра форма./Zdrave.to

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button