СВЯТ

Горещи новини от директора на МААЕ за АЕЦ Запорожие

Необходимо е възможно най-скоро да се създаде зона за ядрена и физическа сигурност около атомната електроцентрала в Запорожие и консултациите за това вече започнаха, каза директорът на МААЕ Рафаел Гроси.

„Все още съм изключително загрижен за ситуацията в електроцентралата, която продължава да е в риск, докато наоколо има някакъв вид обстрел. Започнаха консултации относно спешната необходимост от създаване на зона за ядрена безопасност в Запорожската АЕЦ, за да се справим с тази сериозна ситуация“, заяви Гроси, чиито думи са цитирани в изявление на МААЕ, публикувано на нейния уебсайт.

Запорожската атомна електроцентрала, разположена в Енергодар, се контролира от руски войски.

В последно време той е подложен на постоянни атаки, за които воюващите страни се обвиняват взаимно. Гроси, който посети централата в рамките на мисията на агенцията, заяви, че според него е възможно пълното спиране на единствения работещ реактор на АЕЦ-а да се дължи на външни смущения в електрозахранването, причинени от обстрела.

Днес Владимир Рогов, председател на движението „Заедно с Русия“, съобщи пред ТАСС, че шестият и последен работещ блок на централата е бил спрян.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button