СВЯТ

Как руснаците спасяват туризма в Турция

На всеки пет минути между 2 и 3 часа сутринта, самолети на „Търкиш Еърлайнс“ излитат от московското летище Внуково на път за курортите по турските крайбрежия, пише dw.com

Това са десет полета в рамките на малко повече от 60 минути. Втората вълна следва по обяд между 13 и 14 часа. Дневно има над 30 полета между Москва и турските туристически дестинации, а самолетни връзки с Турция предлагат и други руски градове.

Благодарение и на руските гости, плажовете по турските крайбрежия отново се пълнят с туристи след двугодишното затишие заради пандемията. Менютата на руски език се върнаха по масите на ресторантите в Анталия, въпреки че германците остават най-голямата група чужди посетители.

Турция се нуждае от чужденците и техните пари

Турция спешно се нуждае от чуждестранна валута. Лирата загуби 40% от стойността си през миналата година и още 27% от началото на настоящата. Наред с негативните ефекти, това направи туризма по-евтин за чужденците. За 100 евро преди година можеха да се купят около 1000 лири, а днес – 1800. Доброто съотношение между цена и качество е сред факторите, които правят страната по-привлекателна.

През първите седем месеца на годината в Турция са пристигнали близо 23 милиона гости от чужбина. Това е увеличение със 128% спрямо същия период на 2021 година. Министърът на туризма Мехмет Ерсой очаква общо 47 милиона гости и приходи от 37 милиарда долара през 2022 година.

Най-многочислената група туристи са германците – три милиона посетители. На второ място се нарежда Русия с 2,2 милиона души. Много от хотелите по турската Ривиера са се адаптирали към новата ситуация – те наемат аниматори и друг обслужващ персонал, владеещ руски език.

Броят на туристите в Турция достигна 6,67 милиона през месец юли, най-вече благодарение на богатите руснаци, избрали Турция, поради това, че покрай войната в Украйна им бяха наложени ограничения за пътуване в чужбина, коментира Ройтерс. Приходите от туризъм са жизненоважни за турската икономика, която страда от високата инфлация.

Банките също се радват на посетителите от Русия. Пет големи турски кредитни института се присъединиха към платежната система MIR – руската алтернатива на системата SWIFT, от която седем големи руски банки бяха изключени след налагането на западните санкции. Това позволява на посетителите от Русия да използват банковите си карти, за да теглят пари в брой от множество турски банкомати.

Предупреждения от Вашингтон

Всичко това обаче може скоро да се превърне в проблем. Американският заместник-министър на финансите Уоли Адейемо предупреди писмено турските бизнес асоциации да не нарушават западните санкции срещу Русия. Тези, които ги подкопават, рискуват да бъдат наказани от САЩ.

В писмата си Адейемо изрично съобщава, че турски банки, които са извършвали транзакции със санкционирани руски финансови институции, няма да могат вече да поддържат бизнес отношения с американски банки. В телефонен разговор с турския си колега Адейемо изрази загриженост, че Турция предлага на руските граждани и компании възможности да заобикалят санкциите.

След руската инвазия в Украйна редица санкционирани руски милиардери закотвиха луксозните си яхти в турски пристанища. Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу дори специално приветства олигарсите. А това, че президентите Ердоган и Путин обявиха задълбочаване на икономическите отношения на срещата си в Сочи в началото на август, допълнително задълбочи недоволството на Вашингтон.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button