СВЯТ

Мицотакис: Ако Турция избере военната конфонтация, ще отговорим решително

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че остава отворен за среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщава в. „Катимерини“, цитирана от БТА.

На пресконференция по време на Международния панаир в Солун Мицотакис каза, че няма да налага среща на Ердоган, но винаги е отворен за среща, като посочи Прага като потенциално място.

Мицотакис изтъкна, че според него и от двете страни на Атлантическия океан се наблюдава постепенна промяна в отношението към Турция поради неоекспанзионистичната реторика, възприета от Анкара.

Гръцкият премиер каза, че би желал да установи приятелски отношения между Гърция и Турция, които да надхвърлят миналото и да гледат към бъдещето.

Помолен да коментира възможността за враждебни действия в Егейско море, Мицотакис заяви, че дори не може да си представи военна конфронтация, но подчерта, че ако Турция избере този път, тя ще получи решителен отговор от гръцките въоръжени сили.

Припомняме, че по-рано днес гръцката брегова охрана откри огън срещу товарен кораб на Anatolian, плаващ в международни води в Егейско море. Няма пострадали при стрелбата, която е станала в събота на 11 морски мили югозападно от турския остров Бозджаада, се посочва в турското съобщение.

В него се казва още, че след „заплашителния обстрел“ от два плавателни съда на гръцката брегова охрана, два кораба на турската брегова охрана са пристигнали в района и гръцките кораби са напуснали зоната.

Асошиейтед прес е опитала да се свърже с гръцкото посолство в Анкара, но без успех, така че към момента причината за стрелбата остава неизвестна.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button