ЗДРАВЕ

Учени вече могат да диагностицират Алцхаймер 17 г. преди заболяването

Учени са научили как да предотвратяват развитието на Алцхаймер 17 години преди началото на клиничния стадий на заболяването. 

Изследователи от Центъра за диагностика на протеини (ProDi) в Германия използваха сензор, който може да открие биомаркери на деформирани протеини в кръвта. Натрупването на тези протеини води до създаването на отлагания в мозъка, които причиняват болестта на Алцхаймер.

Участниците в изследването са дали кръвни проби през 2000-2002 г.

, когато все още не са били диагностицирани с болестта на Алцхаймер.

„Сензорът успя да идентифицира субекти, които впоследствие развиха болестта на Алцхаймер с висока степен на точност. Изненадващо открихме, че високата концентрация на протеин от глиални влакна може да покаже заболяването 17 години преди клиничната фаза“, отбелязват лекарите.

Авторите на изследването смятат, че, ако този метод бъде доведен до масите, тогава той може да предотврати заболяването.

Преди това учените са посочили витамини, които могат да предотвратят деменция. Това са витамините К1 и К2. Важността на приема на K2 е доказана въз основа на изследвания на Американската асоциация по анатомия. Оказа се, че този витамин може да предпази мозъка от деменция, да предотврати когнитивен спад и да намали риска от развитие на болестта на Алцхаймер./ и във Фейсбук

Харесайте и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

ПРОЧЕТИ

Back to top button