ЗДРАВЕ

Д-р Баранова изброи 5 опасни сигнала от тялото, които много хора пропускат

Кандидатът на медицинските науки, общопрактикуващият лекар Ирина Баранова говори за често срещани проблеми, които често са „скрити“ под различни маски.

Хората започват да лекуват сърцето си, да се борят с депресия, остеохондроза и други заболявания, но не става по-лесно. Говорим за хипотиреоидизъм или липса на тиреоидни хормони в организма.

Както пише Ирина Баранова в своя канал в Telegram, има пет алармени камбани, които сигнализират за хипотиреоидизъм.

Първият проблем е силният косопад. Факт е, че при хипотиреоидизъм секрецията на солна киселина страда. Протеините не се усвояват напълно, което води до липса на аминокиселини. Последните са необходими за синтеза на кератин.

„Кератинът, от който са изградени косата и ноктите, също е протеин“, уточни специалистът.

Неразположението, което често крие летаргия, апатия, разсеяност, нервност, сънливост, когнитивно увреждане, както и пристъпи на паника, оплакванията от които непрекъснато нарастват сред пациентите, също често предупреждават за хипотиреоидизъм. В допълнение, тези симптоми могат да показват анемия.

„Хипотиреоидизмът и анемията винаги вървят ръка за ръка. Там, където има анемия, търсете хипотиреоидизъм“, предупреди терапевтът.

Други признаци, с които не трябва да се примирявате, са теглото, което не изчезва (въпреки диетичните ограничения и достатъчната физическа активност), както и намаленото или липсващо либидо.

Много пациенти с хипотиреоидизъм отбелязват, че им е „винаги студено“. Студените ръце и крака при температура, удобна за повечето хора, показват лоша микроциркулация в кожата.

„Причината е понижаването на кръвното налягане, което често се наблюдава при хипотиреоидизъм“, казва специалистът.

При ниско кръвно налягане и тахикардия трябва сериозно да помислите за възможен хипотиреоидизъм.

„Тялото, което най-често също е анемично, все още се опитва да осигури кислород на тъканите, така че сърдечната честота се увеличава“, поясни лекарят, като добави, че „забавянето на сърдечната честота при хипотиреоидизъм не е необичайно“.

Ирина Баранова заключава, че попълването на дефицитите, физическата активност, както и поддържането на функционирането на щитовидната жлеза е мястото, където трябва да започнете да работите за възстановяване на здравето и „либидото в живота“.

Ако имате сериозни здравословни проблеми, не се самолекувайте, потърсете помощ от специалист.

ПРОЧЕТИ

Back to top button