СВЯТ

Австрийците реват: Останахме сами срещу България и Румъния

Австрия остана сама в рамките на Европейския съюз в съпротивата си срещу присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, коментират в редакцията на ORF.

Министерството на правосъдието на Нидерландия обяви в края на миналата седмица, че оттегля ветото си срещу членството на България в Шенгенското пространство. Тази промяна на курса обаче все още трябва да бъде потвърдена с гласуване в нидерландския парламент, изходът от който е под въпрос, подчертава най-голямата медия в Австрия.

След парламентарните избори в края на ноември правителството в Хага е „само временно“ и няма мнозинство в парламента.

Вотът показа изместване вдясно. Докато дясната либерална Народна партия за свобода и демокрация на министъра на правосъдието Дилан Йесилгьоз падна на трето място, евроскептичната „Партията на свободата“, водена от десния популист Герт Вилдерс, се очерта като първа политическа сила в законодателния орган.

В момента Вилдерс се опитва да състави коалиционно правителство с други десни партии.

Българският премиер Николай Денков заяви в кулоарите на срещата на върха на ЕС миналата седмица, че очаква официално решение от нидерландския парламент за прекратяване на ветото върху Шенген „в следващите няколко дни“.

„Изминахме дълъг път, за да направим това възможно“, припомня ORF думите му.

Преговорите с Австрия ще продължат. Обсъждат се различни „сценарии“ и се обменят възможни текстове за решения.

„Но едно нещо е ясно: без положително решение от Нидерландия това би било безсмислено“, призна той.

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер смекчи ветото, прието преди година по отношение на двете държави от Югоизточна Европа, които чакат да се присъединят към Шенген повече от десетилетие. Неговото предложение за „Въздушен Шенген“, т.е. премахване на граничния контрол за пътници от България и Румъния, срещна смесени реакции, коментира медията.

ПРОЧЕТИ

Back to top button