СВЯТ

Безценно: Татко Ким заведе малката Джу Ае да гледа ракета, която може да унищожи САЩ СНИМКИ

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун заплаши с „повече офанзивни действия“ срещу Съединените щати след тест на балистична ракета с голям обсег, която може да достигне континенталната част на Северна Америка, пише в. „Дейли Мейл“.

Ким интензифицира заплахите си в отговор на това, което според него е увеличаване на военните действия от Вашингтон.

Той направи изявлението, след като заедно с 10-годишната си дъщеря Ким Джу Ае „наблюдаваха“ третият тест на най-модерната ракетна система на неговата страна, която може да удари САЩ, Сеул и Токио.

Ким Джу Ае е в центъра на общественото внимание от една година насам, откакто придружава баща си на срещи с военни командири и инспекции на учения с оръжия. 

Изявлението на Ким предполага, че той е уверен в нарастващия си ракетен арсенал и вероятно ще продължи дейностите по тестване на оръжия преди президентските избори през 2024 г. 

Редица наблюдатели казват, че Северна Корея все още трябва да извърши по-значителни тестове, за да докаже, че има функциониращи ракети, насочени към континенталната част на САЩ.

След като надзирава изстрелването в понеделник на междуконтиненталната балистична ракета Hwasong-18, Ким каза, че тестът показва как Северна Корея може да отговори, в случай, че Съединените щати вземат „грешно решение срещу него“, според официалната Корейска централна информационна агенция.

Ким подчерта необходимостта „никога да не се пренебрегват всички безразсъдни и безотговорни военни заплахи на враговете… и да им се противодейства силно с по-офанзивни действия“.

Hwasong-18 е междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво, която се счита за най-мощното оръжие на Северна Корея. Твърдото гориво я прави по-трудна за откриване, отколкото ракетите с течно гориво. 

Много чуждестранни експерти казват, че Северна Корея все още има някои други технологични препятствия, които трябва да преодолее, за да придобие надеждни междуконтинентални балистични ракети с ядрени глави, като например такава за защита на бойните глави от суровите условия на повторно навлизане в атмосферата.

KCNA съобщи, че ракетата Hwasong-18 – изстреляна под висок ъгъл, за да избегне съседните страни – е прелетяла разстояние от 1002 километра (622 мили) за 73,5 минути на максимална надморска височина от 6518 километра (4050 мили), преди да падне в район северно от източното крайбрежие. 

ПРОЧЕТИ

Back to top button