СВЯТ

Бивш генерал от НАТО попари Путин: Ако Тръмп се върне…

Стратегията на руския президент Владимир Путин да изчака Доналд Тръмп да се върне в Белия дом е поредната грешка на Кремъл. Това заяви бившият генерален секретар на НАТО и бивш министър на отбраната на Великобритания Джордж Робъртсън, предава Bloomberg.

Робъртсън твърди, че въпреки неговата (на Доналд Тръмп) приятелска към Русия реторика, президентството на Тръмп всъщност би засилило американската отбрана и би увеличило приноса към НАТО.

„Сега, при липсата на реален напредък (на бойното поле) в Русия, Путин изглежда трябва само да чака до избирането на Доналд Тръмп, с който той се надява да сключи някаква мръсна сделка, за да сложи край на войната.

Но дори тази стратегия, ако можете да я наречете така, е погрешна“, е заявил Робъртсън пред Камарата на лордовете.

„Републиканските членове на Конгреса на САЩ бяха тук (във Великобритания) и бяха много заинтересовани да изяснят, че тази стратегия е погрешна. По време на мандата си, противно на неговата реторика, президентът Тръмп изпрати ракети в Полша, увеличи финансирането на НАТО и значително засили мощта на собствените си въоръжени сили.

И така това започва да изглежда като поредната грешна преценка на Кремъл“, обясни Робъртсън, който беше генерален секретар на НАТО от 1999 до 2004 г.

След победата на републиканските първични избори в Айова Доналд Тръмп, който се бори за преизбиране през 2024 г., обеща „много бързо“ да разреши ситуацията с войната в Украйна. 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски нарече „много опасни“ намеренята на Тръмп да „прекрати войната“ в Украйна за 24 часа.

ПРОЧЕТИ

Back to top button