СВЯТ

Влиятелен европейски политик не иска украински бежанци в страната си

Нидерландия е „глупакът на Европа“, защото е приела твърде много украински бежанци. Това заяви крайнодесният лидер в страната Герт Вилдерс, който спечели най-много места на изборите преди три месеца, но засега не може да сформира правителство, съобщи „Ройтерс“.

Вилдерс се противопоставя на продължаването на военната помощ за Украйна, като твърди, че Нидерландия трябва да запази оръжията си. Позицията е един от няколкото въпроса, които разделят неговата Партията на свободата (ПС) от потенциалните й коалиционни партньори.

„Украинците идват в Нидерландия на тълпи, не заради войната, а заради безплатните жилища, безплатните грижи и нашите работните места“, заяви Вилдерс в публикация в социалната мрежа Екс. „За пореден път ние сме глупаците на Европа“, допълни той.

В поста си Вилдерс отговори на статия в нидерландския ежедневник „Телеграаф“, в която се споменава, че централното убежище в страната за прием на регистрирани украински бежанци е достигнало капацитета си. Местен служител заяви пред вестника, че това се дължи главно на наплива на украински мъже, които идват от други държави членки на ЕС в търсене на работа, медицински грижи или събиране със семейството.

Повече от 100 000 бежанци от Украйна са пристигнали в Нидерландия последните две години. Мигрантите от Украйна имат право да пътуват, да живеят и работят във всяка държава от ЕС поне до март 2025 г., посочва „Ройтерс“.

ПРОЧЕТИ

Back to top button