СВЯТ

Кметът на Амстердам иска свобода за кокаина

Продажбата и употребата на кокаин и други наркотици не трябва повече да бъдат наказуеми. Това заяви кметът на Амстердам Фемке Халсема в интервю за нидерландски вестник, предаде Националната информационна агенция на Нидерландия АНП.

Според кмета борбата с наркотиците е контрапродуктивна. Пазарите на наркотици трябва да бъдат регулирани, за да се подкопае моделът на приходите на „безскрупулните престъпници“, каза тя пред вестника.

Говорител на Халсема уточни, че Халсема не се застъпва за „прибързана легализация“, а за регулиране, което отнема трафика на наркотици от ръцете на престъпниците, както се случва, например, с контролираните законни доставки на канабис в заведенията, наречени кофишоп.

Това не е първият път, в който Халсема се застъпва за различна политика в областта на наркотиците. През октомври 2022 г. на конференция на тема „организирана престъпност“ тя каза, че „войната с наркотиците не работи“.

Кметът също така изрази надежда, че отделните държави ще започнат да гледат по различен начин на употребата на наркотици и че трябва да се формулира „алтернативна стратегия“.

В началото на този месец кметът предупреди в коментар в британския вестник „Гардиън“, че Нидерландия е изложена на риск да се превърне в наркодържава.

„Нарастването на световната търговия с наркотици означава, че имаме нужда от международни решения“, пише Халсема.

Пред вестника тя заяви, че има пазар за стимуланти и че стотици години на репресии са постигнали „дяволски малко“.

„Около 80 процента от капацитета на полицията ни се изразходва за престъпления, свързани с наркотици. В Нидерландия и Белгия уличните цени на кокаина са абсолютно еднакви от години. Така че можете само да заключите, че невероятното количество усилия не е имало ефект върху пазара.“

Според Халсема вместо да се налагат репресии е по-добре да се събори моделът на приходите на престъпниците.

„Аз съм част от нарастваща група от учени и администратори, които казват, че международната война срещу наркотиците има такива ефекти, че сега страдаме повече от нея, отколкото от самите наркотици.“

В петък в Амстердам ще се проведе международната конференция “Справяне с наркотиците” (Dealing with Drugs), посветена на наркопрестъпленията и как пазарът на наркотици може да бъде регулиран. Там Халсема ще разговаря с кметове от други държави.

ПРОЧЕТИ

Back to top button