СВЯТ

Остра реакция на Китай заради вето на САЩ

Китай реагира остро в Съвета за сигурност на ООН, след като Съединените щати наложиха вето на резолюцията за незабавно спиране на огъня в Газа. Китайският представител обяви, че отказът от подкрепа на документа е равносилен на „разрешително за убиване“.

„Въпреки че не можем да подкрепим резолюция, която би поставила в опасност деликатните преговори, очакваме с нетърпение да се ангажираме с текст, който вярваме, че ще отговори на толкова много от опасенията, които всички споделяме.

– Текст, който може и трябва да бъде приет от Съвета за сигурност, така че да можем да имаме временно прекратяване на огъня възможно най-скоро, въз основа на формулата за освобождаване на всички заложници.

Това временно прекратяване на огъня е от ключово значение за получаването на помощта, от която палестинските цивилни отчаяно се нуждаят”, коментира представителят на САЩ Линда Томас-Грийнфилд, цитиран от Nova.

Това е третият път, в който Вашингтон блокира подобно предложение. 13 от 15-те членове на Съвета подкрепиха текста, изготвен от Алжир. Великобритания гласува с „въздържал се“. Документът не обвързва спирането на огъня с освобождаването на заложници.

ПРОЧЕТИ

Back to top button