ЗДРАВЕ

Тайната на дългия и здравословен живот е разкрита

Сега, благодарение на най-дългото научно изследване на човешкото щастие, научихме тайната на дългия и здравословен живот, казва Робърт Уолдингер, професор по психиатрия в Харвардския университет и директор на Харвардското изследване.

Той и неговият изследователски екип установили, че най-големият показател за това дали ще доживеем до дълбока старост и колко щастливи и здрави ще бъдем, няма нищо общо с нивата на холестерола: всичко зависи от това колко силни са нашите взаимоотношения. Ученият обяснява, че връзката между удовлетворението от връзката и благополучието не е ново откритие, пише Harpers Bazaar.

„Ако имате по-добра интимна връзка, ще бъдете по-щастливи“, казва Уолдингер, добавяйки, че констатациите, че връзките влияят върху физическото здраве на участниците, са изненадващи.

„Когато се появи в нашите данни, ние не го повярвахме. Как връзките могат да намалят вероятността от сърдечни заболявания или диабет тип 2? Първоначално си помислихме, че това може да е странност на нашето изследване, но след това други проучвания започнаха да откриват същото нещо“, обясни ученият.

За да преодолеят ограниченията на своето изследване, учените се обърнали към подобни проучвания от цял ​​свят и установили, че всички те имат сходни заключения: колкото по-социално свързани сте, толкова по-дълго и по-добре е вероятно да живеете.

„Доста добре известно е, че социалните връзки предпазват здравето, но социалната изолация и самотата разрушават нашето здраве“, казва той. – Трябва само да помислите за прилива на енергия, който усещате след добър разговор, електричеството, пулсиращо през тялото ви след хубав смях, или колко трудно е да заспите след спор с партньора си, за да осъзнаете, че това заключение всъщност е очевидно”, аргументира се ученият.

Какво стои зад това от научна гледна точка? Взаимоотношенията помагат на телата ни да се справят и да се възстановят от физическите аспекти на стреса. Наличието на хора, към които можем да се обърнем в моменти на нужда, или дори някой, на когото можем да се доверим в лош ден, помага за регулирането на основния ни хормон на стреса, кортизол, който от своя страна, намалява възпалението и вероятността от животозастрашаващи заболявания или състояния, които влошават качеството на живот, като коронарна болест на сърцето или артрит.

Стресът е нормална част от ежедневието и телата ни трябва да преминат в режим на борба или бягство, когато сме стресирани. Но те трябва да се върнат към изходното ниво, когато стресът изчезне.

„Вярваме, че, ако хората нямат с кого да говорят, на кого да се оплачат или да обсъдят ситуацията, те могат да останат в ниско ниво на борба или бягство с по-високи нива на циркулиращи хормони на стреса, по-високи нива на възпаление и това постепенно изтощава системите на тялото“, добавя Робърт Уолдингер.

Когато първата група от участници в проучването в Харвард навършили осемдесет години, изследователите се върнали към техните записи на средната възраст, за да видят дали могат да предскажат кой от тях ще израсне щастлив и здрав осемдесетгодишен. Те установили, че онези, които са били най-доволни от връзките си на 50 години, са били по-здрави на 80 години и също така доказали, че топлите, сигурни и грижовни взаимоотношения предпазват от физическа болка. В проучване сред 80-годишни хора, тези в щастливи връзки съобщили, че дори в дните, когато са изпитвали физическа болка, настроението им оставало радостно. Спомените им също оставали ярки по-дълго време.

Маргарита Благоева

ПРОЧЕТИ

Back to top button