ЗДРАВЕ

Ако забележите това там долу на вашия партньор, бягайте, заразно е!

Кондиломите (аногениталните брадавици) са болести, предавани по полов път, причинени от човешкия папилома вирус (HPV). Най-често се появяват по гениталиите, но не е необичайно да се появят и в областта на ануса.

Това е кондилом, който се предава при интимен контакт, независимо дали е класически, орален или анален, но е възможно предаването му и при директен контакт със заразена кожа и лигавици. Ето защо е много важно да знаете как да се предпазите, както и как да се лекувате.

Как да ги разпознаем?

Както посочва дерматовенерологът д-р Даниела Бабович, можете да разпознаете кондиломите N1 като меки, продълговати образувания, които могат да бъдат яркочервени или с цвета на кожата.

„Първоначално тези промени са под формата на малки бледожълти папули, които по-късно се удължават и придобиват вид на папиломатозни образувания с остър връх.

Ако забележите такива промени по гениталиите или около ануса, трябва да се свържете с лекар, тъй като това са местата, които са предразположени към появата на кондиломи“, съветва д-р Бабович.

8 храни, абсолютно забранени за закуска

Как се лекуват?

„Освен естетичен проблем, брадавиците носят риск. Заразените хора могат да предадат HPV на своите партньори.

„Някои видове HPV се свързват с по-сериозни здравословни проблеми, като рак на шийката на матката“, предупреждава д-р Бабович.

Що се отнася до лечението, има няколко лечения, включително радиовълнова аблация, която е доказана като много ефективна при премахване на брадавици.

„Младите хора често са уплашени по време на посещението и затова ги съветвам да дойдат на преглед и да не се притесняват за дискретност или болка по време на процедурите, тъй като използваните методи са възможно най-удобни за пациента“, добави д-р Бабович.

 В почти 99% от случаите ракът на шийката на матката е свързан с HPV инфекция. HPV инфекцията може да причини рак на дебелото черво, както и някои други видове рак. Ето защо превенцията е лекарство!/  и във Фейсбук

ПРОЧЕТИ

Back to top button