ЗДРАВЕ

България е на първо място по смъртност в целия свят

България е на първо място по смъртност в целия свят, заяви в своята презентация, посветена на демографската реалност у нас, доц. Георги Бърдаров, учен-демограф и географ, университетски преподавател, заместник-декан на Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и ръководител на Катедра „Социално-икономическа география“.

„Наистина, намираме се в тежка демографска криза.

Но има начин да направим демографски рестарт на България. Ние сме единствената държава в света, която в продължение на повече от 30 години неизменно е в тройката на страните с най-голям отрицателен естествен прираст. Държави, като Унгария, Украйна, Латвия, Литва, Естония, влизат и излизат от тази тройка, но България е неизменно в нея. Като поне 15 години ние сме на печалното първо място с уникалните -9,6%₀ отрицателен естествен прираст. Населението на страната е намаляло за тези години с над 2 милиона души.

България е водеща не в Европа, а в целия свят по смъртност на населението. Това е скандално и срамно. Ние имаме много малък контингент младо, активно население. Основното население на България е в горните възрастови групи. Този остър дефицит на млади работоспособни хора пречи на всяка сфера – от социалната, през инвестициите в работна ръка, до рестартирането на държавата. Точно за решаването на този проблем трябва активно да работим”, призова ученият.

През 2021 г. смъртността в България е била 21,7%₀ (промила). Това е най-високата смъртност в Европа, а по данни на ООН от 2019 г. до момента България е на първо място по смъртност в целия свят. Има области в Северозападна България, където смъртността надхвърля 40%₀, а в община Бойница е 50%₀. Няма административна единица в целия ЕС, която дори да се доближава такива стойности на смъртност. Такава смъртност има само в региони в Африка с тежки епидемии, например от ХИВ/СПИН, или райони на военен конфликт. В мирен район, без някаква епидемия, никъде другаде няма такива стойности.

„Имаме най-ниската средна продължителност на живота в ЕС, но и най-застаряло население – липсва младият, активен контингент. Коефициентът на демографско заместване, показващ на 100 души, излизащи в пенсионна възраст, колко души активно население влиза в икономиката, през 2001 г. беше позитивен 100:124. На мястото на пенсионерите идваха повече активни хора. През 2022 г. коефициентът на демографско заместване вече беше 100:62 –намалял двойно. А в някои райони на страната коефициентът е 100:40“, обясни ученият.

ПРОЧЕТИ

Back to top button