ЗДРАВЕ

Веганската и кето диетата бързо въздействат на имунната система

Проучване установява, че различни имунни реакции възникват бързо, когато хранителните режими се променят. До този извод са стигнали изследователи от Националния институт по здравеопазване на САЩ.

Учените наблюдавали различни биологични реакции на хора, които се подложили последователно (в произволен ред) на вегански и кето диети в продължение на две седмици. Изследователите открили, че веганската диета предизвиква реакции, свързани с вродения имунитет (неспецифичната първа линия на защита на тялото срещу патогени), докато кето диетата предизвиква реакции, свързани с адаптивния имунитет (патоген-специфичен имунитет, изграден чрез експозиции във всекидневието и чрез ваксинация).

Метаболитни промени и промени в микробиомите на участниците също били наблюдавани.

Според авторите, резултатите от това изследване показват, че имунната система реагира изненадващо бързо на хранителни интервенции. Въпреки това, учените са на мнение, че са необходими повече изследвания, за да се определи дали тези промени са полезни или вредни и какъв ефект биха имали върху хранителните интервенции при заболявания, като рак или възпалителни състояния.

Все още е ограничено научното разбиране за влиянието на различните хранителни режими върху имунната система и микробиома на човека.

В проучването са участвали 20 души с различна етническа принадлежност, раса, пол, индекс на телесна маса (ИТМ) и възраст. Всеки е ял колкото желае от една диета (веган или кето) в продължение на две седмици, последвано от две седмици от другата.

Хората на веган диета, която съдържа около 10% мазнини и 75% въглехидрати, са избрали да консумират по-малко калории от тези на кето диета, която съдържа около 76% мазнини и 10% въглехидрати. През целия период на изследване кръвта, урината и изпражненията са събирани за анализ. Ефектите от диетите били изследвани с помощта на подход „multi-omics“, който анализира множество набори от данни, за да оцени биохимичните, клетъчните, метаболитните и имунните реакции на тялото, както и промените в микробиома.

Веганската диета значително повлияла на пътищата, свързани с вродената имунна система, включително антивирусните реакции. Кето диетата довела до значително увеличаване на биохимичните и клетъчните процеси, свързани с адаптивния имунитет, като пътищата, свързани с Т и В клетките. Кето диетата засяга нивата на повече протеини в кръвната плазма, отколкото веганската, както и протеини от по-широк спектър от тъкани, като кръвта, мозъка и костния мозък.

и във Фейсбук

ПРОЧЕТИ

Back to top button