ЗДРАВЕ

Вижте кой зеленчук ще съживи тялото ви

Броколито са отлична съставка за много ястия. Съдържат широка гама от витамини и химични съединения, които имат противоракови ефекти. Броколито са полезни както за възрастни, така и за деца. Ето как да изберете, съхранявате и готвите правилно този сорт зеле.

Броколи са истински склад на важни за организма съединения. Това зеле запазва витамините С и В9 при готвене или замразяване. Кръстоцветните зеленчуци (включително броколи) съдържат глюкозинолати, които в комбинация с витамин С и бета-каротин имат доказан противораков ефект.

Броколито съдържа следните витамини:

Витамин С – в суровите съцветия има около три пъти повече, отколкото в термично обработените. Витамин С е свързан със синтеза на колаген и здравето на кожата, функциите на нервната система и имунитета и противодейства на оксидативния стрес).

Витамин B5 – (в суровите зеленчуци) възстановява тонуса на тялото, нормализира умствената дейност, участва в производството на стероидни хормони.

Витамин B9 – работи в процеса на обновяване на клетките, полезен е за растежа на децата, спомага за цялостното възстановяване на организма след боледувания и има положителен ефект върху плода по време на вътрематочното развитие.

Витамин B6 – (в готовия зеленчук) участва във функциите на нервната система, повишава имунния отговор на организма.

В допълнение, този сорт зеле съдържа:

Бета-каротин (в суровите броколи съдържанието му е 2 пъти по-високо, отколкото в термично обработените) и други вещества от групата на каротеноидите (литеин и зеаксантин имат положителен ефект върху зрението),

Микроелементи: калций (Ca), фосфор (P), калий (K), магнезий (Mg).

Важно е да се съсредоточите върху външния вид на съцветията (желателно е те да са наситено зелени и затворени).

Броколи могат да се съхраняват 4-5 дни в специален съд в хладилника. Ако са закупени пакетирани, отстранете пластмасата непосредствено преди готвене. Неопакованото зеле трябва да се опакова преди съхранение в хладилника.

За да приготвите ястия, вземете съцветия (пъпки, които не са разцъфнали) и тяхната основа. По-добре е да готвите броколито за кратко (в този случай повечето от микроелементите и хранителните съединения ще бъдат запазени). Например, глюкозинолатите са изключително чувствителни към високи температури.

Колко време да се готви?

Задушено/в тиган: гответе зелето за 5 минути.

Гответе максимум 7-10 минути.

Готвенето в микровълнова фурна отнема 6 минути./Zdrave.to

ПРОЧЕТИ

Back to top button