ЗДРАВЕ

Грип или грипоподобно заболяване?

Каква е разликата?

Тъй като сега е пикът на грипната епидемия, ако се разболеете, най-вероятно ще очаквате лекарят да ви постави точно тази диагноза. Но какво ще стане, ако сте диагностицирани с „грипоподобно заболяване“, вместо с грип? 

Този термин може да бъде объркващ. За да разберете каква е разликата между грипа и грипоподобното заболяване, ви предлагаме да се запознаете с мнението на различни експерти.

Каква е разликата между грип и грипоподобно заболяване?

Грипът е „заразно респираторно заболяване, причинено от грипни вируси, които атакуват носа, гърлото и понякога белите дробове“, според Центъра за профилактика и контрол на заболяванията в САЩ.

Симптомите на заболяването включват някои или всички от следните признаци:

• треска

• кашлица и болки в гърлото

• хрема или запушен нос

• мускулна болка или втрисане

• главоболие

• умора.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, при грипоподобно заболяване телесната температура се повишава до 37,7 градуса и започва кашлица или болки в гърлото, но причините за това състояние са неизвестни.

Как лекарите определят дали имате грип или грипоподобно заболяване?

Грипът се диагностицира въз основа на резултатите от натривка от лигавицата на носа или гърлото. Грипоподобното заболяване е клинична диагноза, тоест, не изисква провеждането на изследвания. Лекарят провежда рутинен преглед и след това, въз основа на резултатите от него, решава дали имате това заболяване.

Вашият лекар ще ви диагностицира с грипоподобно заболяване, ако не е сигурен кой вирус имате, тъй като симптомите на настинка и някои други респираторни заболявания са трудни за разграничаване от тези на грипа.

„Диагнозата грипоподобно заболяване може да се постави при оплаквания, които хората изпитват след заразяване с респираторни вируси – най-честите причини за . Тези вируси включват респираторен синцитиален вирус, параинфлуенца, вирус на обикновена настинка и дори риновирус,” казва Анджела Кембъл, доктор по медицина, медицински служител в отдела за грип в Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Атланта. Всички тези вируси причиняват грипоподобни симптоми.

Майкъл Исън, доктор по медицина, професор по инфекциозни болести и трансплантация на органи в Северозападния университет в Еванстън, Илинойс, казва: че независимо от вида на респираторния вирус, методът на лечение не се променя.

„Диагнозата за грипоподобно заболяване означава, че сте се заразили с вирус, който вероятно засяга дихателната ви система, поради което се чувствате зле. Понастоящем, няма наистина ефективни лечения за вирусни заболявания, различни от грипа, така че лекуваме само симптомите, а не конкретната болест“,  добавя той.

Понякога вашият лекар ще ви диагностицира грипоподобно заболяване, ако мисли, че имате грип, но не вижда смисъл да ви прави допълнителни изследвания, за да потвърди официално диагнозата.

„Някои хора може да искат да знаят точните резултати от теста, но повечето от тях не се нуждаят от тях“, посочва д-р Кембъл. – Много хора най-вероятно ще откажат да се тестват. Факт е, че резултатите от теста няма да повлияят по никакъв начин на препоръките на лекаря. Ние лекуваме симптомите, а не конкретната болест, така че резултатите от тестовете нямат значение.“

Уилям Шафнър, специалист по инфекциозни болести в Медицинския факултет на университета Вандербилт в Нешвил, казва, че тестовете могат да бъдат скъпи и ненадеждни. Много лекари прибягват до прилагането им само тогава, когато не са сигурни в диагнозата, което рядко се случва при грипа.

„В по-голямата си част официалните тестове за грип се извършват, ако сте хоспитализирани с диагноза грипоподобно заболяване. Някои лекари правят бързи тестове в кабинета си, но те могат да се окажат много неточни“, казва той. – Много от лекарите смятат, че ако пациент дойде по време на грипна епидемия с грипоподобни симптоми, те трябва просто да го лекуват за грип. Не си усложнявайте живота, като си правите различни тестове.”

Как трябва да се лекува грип или грипоподобно заболяване?

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, антивирусните лекарства са добър начин за лечение на грип. Те могат да облекчат симптомите на заболяването и да ускорят възстановяването с ден-два. Такива лекарства са най-ефективни през първите 48 часа след появата на симптомите на заболяването. Те също така могат да помогнат и в борбата с тежките усложнения, причинени от грипа.

ПРОЧЕТИ

Back to top button