ЗДРАВЕ

Жълтият кантарион е природен антидепресант

Още Хипократ и Парацелас са лекували невралгии с тази уникална билка. За първи път жълтият кантарион е използван като антидепресант през 1652 г. от Никълъс Купър – билкар и астролог. Билката съдържа вещество, което потиска поглъщането на серотонина, което позволява да се увеличи неговата концентрация в кръвта.

И съответно да ни избави от лошото настроение и тежки мисли. Изследвания показват добър терапевтичен ефект на жълтия кантарион при лечение на депресия, хронична умора и неврологични разстройства. Именно на основата на тази билка са създадени редица лекарства за лечение на депресивни и тревожни състояния. Влияе благоприятно и на сърцето.

Натурални домашни рецепти против депресия 

Настойка против депресия. Залейте 10 г от сушената билка с чаша гореща вода и оставете да престои половин час. Пийте от тази настойка по 6 пъти на ден – по 1 супена лъжица, задължително след ядене. Лекарството, приготвено по този начин, помага не само при депресивни разстройства, но и при цистит, болки в стомаха и червата, възпаление на яйчниците, болести на черния дроб и пикочния мехур, диария, бъбречно-каменна болест, ревматизъм, главоболие, колит, неволно изпускане на урина.

Чай от жълт кантарион против депресия. Залейте 2 чаени лъжички сушена билка с чаша гореща вода. Приготвяйте си по 2 пъти на ден такъв чай, за да го консумирате пресен – веднъж в сутрешните часове и втори път – във вечерните часове. Преди да го изпиете, трябва да постои 10-ина минути, а за постигане на лечебен резултат е добре да пиете от този чай в продължение на 2-3 месеца. 

Отвара от жълт кантарион и лайка ще ви избави от тревожност. Смесете лайков цвят и жълт кантарион в съотношение 1:1 и залейте с 500 мл вода. Сложете сместа на бавен огън и след като заври, дръжте още 10 минути на котлона. Отварата е готова, от нея се приемат по 3 супени лъжици, половин час преди ядене, не повече от една седмица.

Маслена настойка. Смесете 10 г цветове от жълт кантарион и половин чаша зехтин. Оставете тази смес на тъмно и прохладно място за 40 дни. Полученият маслен екстракт се приема вътрешно – по 1 чаена лъжица преди ядене, в продължение на две седмици.

Пудра (брашно) от жълт кантарион помага при безсъние.  Достатъчно често депресивното състояние се съпровожда с нарушение на съня. Ще ви помогне брашно от билката, което се продава в аптечната мрежа. Приемайте по 2 до 4 г на ден, като разделите това количество на три приема. Ефектът от лечението с тази пудра ще се появи след месец ежедневен прием. 

Внимание! 

Не се самолекувайте с жълт кантарион, преди да се консултирате с квалифициран специалист. Той ще ви назначи адекватна схема на лечение в зависимост от състоянието ви.

Противопоказания. Настойките от жълт кантарион не се приемат продължително време, тъй като това е противопоказно за страдащи от хипертония, а също така и при индивидуална непоносимост. Не следва да приемат жълт кантарион и бременни жени, както и при болести, съпровождани с повишена температура. Абсолютно забранено е да приемате жълт кантарион в каквато и да е форма заедно с алкохолни напитки, с шоколад и кафе, а също с пушени и мариновани продукти.  

ПРОЧЕТИ

Back to top button