ЗДРАВЕ

Защо жените са по-податливи на болестта на Алцхаймер?

Жените страдат от болестта на Алцхаймер приблизително два пъти по-често от мъжете. Причината за тази повишена уязвимост засега е неясна.

Какви витамини са необходими за предотвратяване на деменция и упадък на мозъка

Изследователи от университета Case Western Reserve обаче, са идентифицирали механизъм в мозъчната тъкан, който може да обясни защо жените са по-уязвими към болестта на Алцхаймер. Според учените, това откритие може да помогне да се намерят нови лекарства срещу болестта.

Те установили, че женският мозък показва по-висока експресия на определен ензим, в сравнение с мъжкия. Това води до по-голямо натрупване на белтък, наречен тау.

Тау е отговорен за образуването на токсични протеинови бучки в мозъчните нервни клетки на пациенти с болестта на Алцхаймер.

Ензимът, известен като убиквитин-специфична пептидаза 11 (USP11), е Х-свързан, което означава, че се намира в гените на Х хромозомата – една от двете полови хромозоми във всяка клетка.

„Това откритие предоставя основа за разработването на нови невропротективни лекарства“, казва Дейвид Канг, професор по патология на Хауърд Т. Карснер в медицинското училище Case Western Reserve и съавтор на проучването, публикувано в списание Cell.

„Когато конкретен тау протеин вече не е необходим за функцията на неговата нервна клетка, той обикновено се определя за унищожаване и изчистване.

Понякога този процес на изчистване е нарушен, което кара тау да се агрегира патологично в нервните клетки. Това води до разрушаването им при състояния, наречени тауопатии, най-известната от които е болестта на Алцхаймер“, обяснява проф. Канг.

Процесът на елиминиране на излишния тау започва с добавянето на химически маркер, наречен убиквитин към протеина. Наличието на убиквитин върху тау се регулира от балансирана система от ензими, които добавят или премахват убиквитин маркера.

Тъй като дисфункцията на този балансиран процес може да доведе до необичайно натрупване на тау при болестта на Алцхаймер, учените потърсили защо това може да се случи.

Смята се, че прекомерната активност на ензима USP11 при жените води до тяхната повишена чувствителност към тау патология при алцхаймер.

„По отношение на последиците, добрата новина е, че USP11 е ензим, а ензимите традиционно могат да бъдат инхибирани фармакологично. Надеждата ни е да разработим лекарство, което да действа по този начин, за да защити жените от по-високия риск от развитие на болестта на Алцхаймер“, казва Канг./Zdrave.to

ПРОЧЕТИ

Back to top button