ЗДРАВЕ

Как да извърша справка кои лекарства се покриват от Касата?

Какви са възможностите да разбера кои лекарства се покриват от Здравната каса и в какъв процент? По-конкретно ме интересуват мидокалм, сермион, бетасерк и ноотропил.

Елена Куртева, гр. Пазарджик

Справка дали конкретен лекарствен продукт се заплаща от Здравната каса и за какво заболяване, може да се направи и чрез електронната услуга на НЗОК „Търсене на лекарства, заплащани от НЗОК”. Услугата е ориентирана към здравноосигурените пациенти, като предоставя актуална информация за заплащаните от НЗОК, към момента на справката, лекарствени продукти/медицински изделия и храни за специални медицински изделия.

Търсенето може да се извърши по няколко критерия:

– категория лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели;

– търговско име – в полето може да се въведат ключови думи за търсене на лекарства по търговско наименование (изписват се на латиница в случая – Mydocalm; Sermion; Betaserc; Nootropil);

– АТС код на лекарствения продукт – прави връзка с таблиците с АТС кодове и международно непатентно наименование на лекарствата;

– МКБ код – прави връзка с таблиците с МКБ кодове и списък с диагнозите.

Резултатите, които се извеждат при тази справка, са: диагнози, АТС код, международно непатентно наименование, НЗОК код, търговско име, лекарствена форма, количество на лекарственото вещество, брой в опаковка, стойност, заплащана от НЗОК и начин на предписване.

Уточняваме, че за един и същи период на лечение НЗОК заплаща до три лекарствени продукта, предписани на здравноосигурения пациент за едно заболяване, независимо от реда и начина на извършване на предписанията, вида и броя на електронните предписания, с които те са предписани.

ПРОЧЕТИ

Back to top button