ЗДРАВЕ

Морският копър има мощни свойства против стареене

Учени от университета в Сплит в Хърватия са открили, че хидрозолите и етеричните масла, получени от морски копър, имат силен антиоксидантен потенциал и анти-стареене. Резултатите от проучването са публикувани в списание Foods. 

Морският копър принадлежи към група многогодишни ароматни билки, принадлежащи към семейството на морковите (Apiaceae). Растението се нарича още морски копър поради външното си сходство с представителите на семейство Apiaceae, които имат тънко стъбло и пищен връх.

По време на научната работа учените използваха комбинация от химични и биологични методи за анализ, за ​​да изследват биохимичния състав и биологичните свойства на морски копър, събран във Франция и Хърватия. Оказа се, че това растение има мощен антиоксидантен и противостареещ потенциал.

Включените в състава му фенолни растителни съединения са в състояние да се борят със стареенето, като предпазват клетките от увреждане от специалните форми на кислород – свободните радикали. Те се натрупват в тялото по време на естествения метаболизъм.

Отбелязва се също, че морският копър проявява антитирозиназна и антиколагеназна активност – хидролатите и етеричните масла, базирани на него в козметиката за грижа за кожата, могат да помогнат за омекотяване на кожата, изравняване на тона и изсветляване на старчески петна. Учените се надяват, че тяхното откритие ще допринесе за разработването на нови, безопасни и естествени козметични добавки против стареене./Zdrave.to

ПРОЧЕТИ

Back to top button