ЗДРАВЕ

Най-добрата възраст за зачеване за българките е 21 г.

Най-добрата възраст за зачеване на българките и раждане на дете е 21 г., стана ясно от проучване, оповестено от д-р Явор Владимиров – медицински директор на Инвитро клиника „София“. На пресконференция по този повод стана ясно, че от 25 март до края на април, а при голям интерес и с продължение, ще се проведе безплатна скринингова кампания за оценка на яйчниковия резерв на базата на изследване на антимюлеров хормон и на ултразвукови методи в Инвитро клиника „София“, с подкрепата на лаборатория „Цибалаб“. Мотото на кампанията е „Направи първата крачка към твоето утре“, необходимо е записване на телефона на клиниката.

Пикът на антимюлеровия хормон (АМХ) за българските жени е на 21-годишна възраст – 7,4 ng/ml. (За азиатките е на 25 години.) С времето този хормон ясно и сигурно намалява. Така нивото му на 22 г. вече е 6,31 ng/ml, на 23 г. е 5,46 ng/ml, а на 35 г. е 2,3 ng/ml. Когато АМХ спадне под 1 ng/ml, това означава по-трудно забременяване или невъзможност за зачеване, висок риск от спонтанни аборти и ниска успеваемост на извършваните инвитро процедури.

При жени от 20 до 25 г. само 7% са с антимюлеров хормон под единица. От 30 до 34 г. много нисък АМХ имат вече 19% от жените в тази възрастова група. От 35 до 39 г. с АМХ под единица са 37% от жените в България. Съвсем очаквано след 40-годишна възраст 62% от жените у нас имат много нисък антимюлеров хормон.

„Изследвахме 28 016 български жени за серумните им нива на антимюлеровия хормон, което съотнесено към населението на България – 7 милиона души – прави нашето проучване най-голямо в света по процентно съотношение на изследвани жени към общия брой население. Това проучване дава обективна картина за репродуктивния потенциал на българската и може да помогне за създаването на здравни програми за профилактика и за подобряване ефективността на лечението на безплодие.

На базата на резултатите от проучването, разработихме прогностичен статистически модел за скоростта, с която намалява АМХ. Този модел ще помогне на жените да видят реалното състояние и близки перспективи на репродуктивните си възможности, за да преразгледат решението си кога да имат деца. Антимюлеровият хормон се произвежда от яйчника – от малки антрални фоликули, които с напредването на възрастта намаляват.

Оказа се, че повече от 15% от жените у нас имат по-висока репродуктивна възраст (тоест са с намалени репродуктивни възможности), отколкото е календарната им възраст. А това води след себе си, до по-трудно забременяване. Този проблем се задълбочава и от тенденцията раждането на първо дете в развитите държави да става на около 35 години“, коментира д-р Явор Владимиров.

ПРОЧЕТИ

Back to top button