ЗДРАВЕ

Онколог изброи симптомите на рак на мозъка

Онкологът Фьодор Жирков назова признаците на фатално заболяване – рак на мозъка – ако ги забележите, трябва незабавно да се свържете с медицинско заведение.

По-специално, според него, в началния етап на това ужасно заболяване могат да възникнат трудности с комуникацията, съобщава изданието Kuban News.

„Влошаване на произношението, проблеми с паметта, неочаквана изолация – всичко това, според статистиката, изпитва всеки пети болен от рак“, подчертава специалистът.

Също така, предупреди той, човек трябва да се тревожи, ако изпитва постоянна умора.

Факт е, че мозъчният тумор изтощава пациента и той мечтае да почива по-дълго, обясни Жирков. Вярно е, че дори след половин ден, прекаран в леглото, той няма да може да се рестартира правилно и да се почувства отпочинал.

„Честата смяна на настроението и обидчивостта също са ранни симптоми на фатално заболяване. Като оказва натиск върху мозъчните клетки, туморът може да промени поведението на човек. Така един обикновено весел мъж или жена може изведнъж да стане вечно обиден, отдръпнат, раздразнителен и дори отмъстителен”, каза онкологът.

Ако вашите близки имат подобни промени в поведението, може да се наложи да се консултират с опитен специалист и да преминат обстоен медицински преглед, съветва лекарят.

Когато здрав преди това човек внезапно започне да изпитва необичайни усещания в мускулите, е възможно той да развива рак на мозъка, отбеляза лекарят. Този симптом е най-често срещан при хора с това заболяване.

Друг ясен знак, че нещо в главата не „работи“, както трябва, е появата на проблеми със зрението.

„Замъглените изображения, вълничките в очите, сухотата и острата чувствителност към светлина може да са повод за безпокойство. Но каквито и симптоми да откриете у себе си или у близките си, не трябва да бързате със заключенията. Точна диагноза може да постави само специалист и то след необходимите изследвания”, завърши Жирков. 

ПРОЧЕТИ

Back to top button