ЗДРАВЕ

Ползи за здравето от ябълковия оцет

Изследванията показват, че ябълковият оцет може да има ползи за здравето, включително антимикробни и антиоксидантни ефекти. Ябълковият оцет е популярно домашно лекарство, което хората са използвали от векове в кулинарията и естествената медицина. Той може да има определени ползи за здравето, пише Healthline.

Оцетната киселина е основната активна съставка в оцета, която му придава силна кисела миризма и вкус.

Изследователите смятат, че тази киселина е отговорна за ползите за здравето от ябълковия оцет, който е 5-6% оцетна киселина. Въпреки че ябълковият оцет не съдържа много витамини и минерали, качествените марки може да имат някои аминокиселини и антиоксиданти. Помага за унищожаването на патогени, включително някои щамове бактерии. Хората традиционно са използвали оцет за почистване и дезинфекция, лечение на гъбички по ноктите, въшки, брадавици и ушни инфекции. Хипократ, бащата на съвременната медицина, е използвал оцет за почистване на рани преди повече от 2000 години.

Оцетът е и хранителен консервант. Изследванията показват, че предотвратява размножаването на бактерии като E. coli и развалянето на храната. Ако търсите естествен начин за консервиране на храна, ябълковият оцет може да ви помогне.

Анекдотични доклади също предполагат, че разреденият ябълков оцет може да помогне при акне, когато се прилага върху кожата, но изглежда няма сериозни изследвания в подкрепа на това.

Едно от най-завладяващите приложения на оцета днес е да помогне за лечение на диабет тип 2. Той се характеризира с висока кръвна захар, причинена от инсулинова резистентност или неспособност за производство на инсулин.

Въпреки това хората без диабет също имат полза от поддържането на нивата на кръвната си захар в нормални граници, тъй като някои изследователи смятат, че високите нива на кръвната захар са основна причина за стареенето и различни хронични заболявания. Най-ефективният и здравословен начин за регулиране на кръвната захар е с балансирана диета с ниско съдържание на рафинирани въглехидрати и захар, но ябълковият оцет също може да има благоприятен ефект. Клинично проучване от 2019 г. установи, че консумацията на ябълков оцет може да има положителен ефект върху гликемичния индекс и оксидативния стрес при хора с диабет и дислипидемия (състояние, при което нивата на плазмените липиди и липопротеини са под това, което се счита за нормално).

Други проучвания при хора показват, че оцетът може да подобри функцията на инсулина и да понижи нивата на кръвната захар след хранене. Ябълковият оцет обикновено се счита за безопасен. Но ако приемате лекарства, които понижават кръвната ви захар, консултирайте се с лекар, преди да увеличите приема на оцет.

Може да изглежда странно, но изследванията показват, че оцетът помага на хората да отслабнат. Няколко проучвания при хора показват, че оцетът може да увеличи чувството за ситост. Това може да доведе до приема на по-малко калории и загуба на тегло. Един преглед на проучвания отбелязва, че в краткосрочни проучвания, когато участниците са консумирали ябълков оцет с твърда храна, те са имали потискане на апетита за 120 минути след хранене. Те също така похапвали по-малко, след като пили ябълков оцет. Той съдържа само около три калории на супена лъжица, което е съвсем малко.

Някои хора използват ябълковия оцет като редовно средство за лечение на кожни заболявания, като суха кожа и екзема. Кожата е естествено леко кисела. Но при хора с екзема може да е по-малко киселинна. Използването на разреден ябълков оцет локално може да помогне за балансиране на естествените нива на pH на кожата, подобрявайки защитната й бариера. Някои хора използват разреден ябълков оцет, за да почистят или тонизират лицето си. Идеята е, че може да убие бактериите и да предотврати появата на петна.

ПРОЧЕТИ

Back to top button