ЗДРАВЕ

Това е най-добрата диета за черния дроб

Черният дроб е един от най-важните органи в тялото. Подпомага храносмилането, елиминира токсините, участва в метаболизма на протеини, мазнини и въглехидрати, контролира метаболизма и изпълнява много други важни функции. Правилната диета е от решаващо значение за неговата нормална функция.

„Повечето хора обаче често мислят как да се зарадват с нещо вкусно, да ги възнаградят за добра работа или по-малко значими постижения.

Но всичко това се отразява негативно на чернодробната функция“, казва рускияът гастроентеролог д-р Дария Харитонова.

Тя коментира как храненето влияе на състоянието на най-важния орган и какви храни трябва да бъдат окончателно изключени от диетата, както и какви трябва да присъстват в нея.

Най-добрата диета за черния дроб

„Преди всичко ви съветвам да следите калоричността на диетата си. Прекомерно питателните и засищащи ястия и храни са вредни за чернодробната функция „Те създават непоносимо натоварване на коментирания орган“, казва лекарят.

Забранени са и мазни, пикантни и пушени храни. Според експерта всички те допринасят за развитието на мастна неалкохолна чернодробна болест. Страстта към белия хляб, сладките сладкиши от бяло брашно, млечните продукти с висок процент мазнини (извара, мляко, заквасена сметана и др.), мазните меса води до неблагоприятни последици.

Лекарят подчертава, че ако не коригирате менюто, тогава с течение на времето чернодробната функция ще постарада, а това на по-късен етап може да доведе до развитие на тъканна фиброза, цироза или друго опасно чернодробно заболяване.

Също така трябва да избягвате употребата на алкохол. Според лекаря дори редките случаи на пиене на бира, вино или по-силни напитки заплашват да доведат до сериозни здравословни проблеми. Освен това ще пострада не само черният дроб, но и сърцето, кръвоносните съдове, бъбреците, стомаха и дори мозъкът.

За нормализиране на чернодробната функция са необходими „здравословни мазнини“, които са богати на липиди – строители на клетъчните мембрани. В същото време не трябва да злоупотребявате с храни с високо съдържание на липиди, за да не навредите на тялото си.

Най-добрите храни за възстановяване на черния дроб:

ПРОЧЕТИ

Back to top button