ЗДРАВЕ

Топлинната терапия – обещаващо средство за лечение на депресия

В търсенето на ефективни методи за лечение на психични заболявания традиционните подходи, като психотерапията и антидепресантите, често са първата линия на защита. Понякога обаче тези методи могат да доведат до странични ефекти, които влошават качеството на живот.

В резултат на това алтернативните терапии, включително излагането на студ и топлинната терапия, печелят внимание заради потенциала си да облекчават симптомите на депресията, самостоятелно или заедно с конвенционалните лечения.

Неотдавнашно изследване на Калифорнийския университет в Сан Франциско разкри интригуваща връзка между телесната температура и депресията. Проучването установи, че хората, страдащи от депресия, са склонни да имат по-висока телесна температура в сравнение с тези, които не са с това заболяване. 

Депресията засяга приблизително 5% от възрастното население в световен мащаб – цифра, която се е увеличила след пандемията COVID-19. Тъй като светът се бори с нарастващите нива на депресия, подхранвани от фактори като неравенство, загуба на работа и недостатъчна социална подкрепа, търсенето на ефективни лечения никога не е било по-голямо. Макар че антидепресантите са често предписвани, техните странични ефекти – от стомашно-чревни проблеми до нарушения на съня и увеличаване на теглото – доведоха до търсене на алтернативни терапии.

Проучването на Калифорнийския университет в Сан Франциско, публикувано в списание Scientific Reports, изследва връзката между по-високата телесна температура и депресията. Д-р Ашли Мейсън, водещ автор, подчертава значението на тази връзка, като отбелязва, че регулирането на температурата може да играе роля за възстановяването от депресия.

Проучването предполага, че интервенциите, повишаващи телесната температура, като например инфрачервените сауни, биха могли да задействат механизмите за охлаждане на организма. Анализирайки данни от над 20 000 участници от 106 държави, изследователите наблюдават ясна връзка между повишената телесна температура и тежестта на симптомите на депресия.

Тази „връзка доза – отговор“ сочи потенциална терапевтична възможност, включваща регулиране на телесната температура за справяне с депресивните състояния. Д-р Мейсън и нейният екип предлагат използването на топлинни процедури, като например сауна, като нов подход за борба с депресията. 

ПРОЧЕТИ

Back to top button