ЗДРАВЕ

Черният шоколад намалява риска от хипертония

В ново проучване китайски изследователи установяват, че консумацията на черен шоколад може да намали нивата на есенциалната хипертония, която е в основата на множество заболявания – от инсулти, до инфаркти.

Толкова е просто: Лекар каза тайната си за дълголетие 

Основната причина за това е високото съдържание на флаванол, което не е новост.

Изследователският екип обаче, не е открил връзка между ползите за здравето от консумацията на черен шоколад и болести, като сърдечна недостатъчност, коронарна болест на сърцето, миокарден инфаркт, предсърдно мъждене, неревматично клапно заболяване, неисхемична кардиомиопатия, дълбока венозна тромбоза на долни крайници, преходна исхемична атака, инсулт, исхемичен инсулт, въпреки че такава връзка е търсена.

Учените описват единствено значителна връзка между редовната консумация на черен шоколад и намаляването на риска от есенциална хипертония и опасността от венозен тромбоемболизъм.

Екипът от кардиолози в Народна болница „Шаоксинг“ (Shaoxing People’s Hospital) и в Народна болница „Джуджи“ (Zhuji People’s Hospital) е работил по проблема, става ясно от публикацията им от януари 2024 г. в списание Scientific Reports. Изследователската група описва как е използвала рандомизацията на Мендел (епидемиологична методология, кръстена на Грегор Мендел-б.р.), за да открие повече за връзките между консумацията на черен шоколад и хипертонията.

Хипертонията е термин, използван за описване на хронично високо кръвно налягане, а есенциална хипертония се използва, когато източникът на причината е неизвестен.

Проучването включва генетични профили на 64 945 души от европейски произход. Изследователите предполагат, че откритията им са достатъчно силни, за да оправдаят по-нататъшно изследване на черния шоколад и неговите компоненти, за да разберат дали той или някои от съставките му могат да бъдат полезни за лечението на есенциална хипертония.

В публикацията си в Scientific Reports китайските изследователи подчертават, че смъртността и разпространението на сърдечносъдови заболявания варира значително в различните региони на света, като най-високо е разпространението в Близкия изток и Северна Африка, най-високата смъртност е в Централна Азия и Източна Европа, докато относително ниска е в Северна Америка и Западна Европа.

Поради това е важно да се идентифицират както рисковите, така и защитните фактори за тези заболявания във всекидневието, категорични са от екипа изследователи./  и във Фейсбук

ПРОЧЕТИ

Back to top button