ЗДРАВЕ

Гладуването рано през деня е по-ефективно за отслабване

Не е ясно колко ефективно е периодичното гладуване за загуба на тегло и телесни мазнини, но очевидно ефектите може да зависят от времевия прозорец за хранене. На тези заключения навежда проучване, което показало, че гладуването рано през деня е по-ефективно за загуба на теглото, отколкото храненето за период от 12 или повече часа. Проучването е ръководено от д-р Хумайра Джеймсхед от Университета на Алабама в Бирмингам.

В него участвали 90 души със затлъстяване на възраст от 25 до 75 г.

Те били лекувани за отслабване. Участниците били разпределени на случаен принцип към eTRE плюс ER (енергийна рестрикция – 8-часов прозорец за хранене от 7 до 15 ч.) или контролно хранене плюс ER.

Изследователите установили, че интервенцията eTRE ER е по-ефективна за загуба на тегло (-2, 3 кг), но не повлиява телесните мазнини или съотношението загуба на мазнини към загуба на тегло. Ефектите от комплексната интервенция eTRE ER са еквивалентни на допълнително намаление на приема на калории с 214 ккал/ден.

Наблюдавани са подобрения в диастолното кръвно налягане (-4 mm Hg) и нарушенията на настроението, включително умора-инерция, енергичност-активност и депресия-отпадналост. Между групите, всички други кардиометаболични рискови фактори – прием на храна, физическа активност, резултати от съня, са сходни.

„Следователно интервенцията eTRE може да бъде ефективно лечение както за затлъстяване, така и за хипертония”, пишат авторите на 14-седмичното рандомизирано клинично изпитване, проведено между август 2018 г. и април 2020 г.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button