ЗДРАВЕ

От кариес може да се умре!

Един от основните рискови фактори за развитието на кариеса е размножаването на вредните бактерии Стрептококус мутанс, които изтъняват зъбния емайл и допринасят за образуването на кариозни кухини – “дупчици”, в които “с удоволствие” се заселват други бактерии.  

Но вредните бактерии са само част от кариозния процес, обясняват специалисти. Основна причина винаги ще бъде влечението на човека към сладко и за съжаление… липсата на добра хигиена. И, уви…, възрастта: колкото по-възрастен е човек, толкова по-малко слюнка изработва, а тя е необходима за много процеси, в т.ч. и за реминерализация на зъбите. 

Реминерализацията е специфичен процес, когато част от минералите в емайла преминават в слюнката и се връщат обратно, заредени с нужните съединения. Ако човек се грижи добре за себе си (храни се правилно, не пуши и не се напива, редовно чисти зъбите си и посещава стоматолог), това ще осигури здраве и белота на нашия зъбен емайл.

Слюнката на свой ред е отличен природен дезинфектант, благодарение на който многообразието от бактерии в устата винаги запазва някакъв баланс. Но ако се наруши този баланс, започват да буйстват същи тези Стрептококус мутанс бактерии. И водят до кариозни кухини. Т.е., колкото по-малко слюнка имаме, толкова по-висок е рискът от развитие на кариес и възпаление на венците, уверяват специалистите.

„Баналният“ на пръв поглед кариес или зъбен налеп могат да доведат до бактериемия. Бактериите, които се съдържат в зъбния налеп, попадат в кръвния поток и увреждат в т.ч. и сърдечните клапани, а това може да доведе до сърдечни пороци.

Експертите посочват пациент, на когото са сменили сърдечна клапа, а кардиохирурзите твърдят, че причина за това са станали зъбните отлагания. Може би това се е случило, след като му извадили зъб и огромно количество налеп е попаднало в наранената повърхност, което е довело до бактериемия. 

Кариесът е особено опасен при децата, предупреждават специалистите. И пак привеждат пример със случай, когато дете е починало от кариес. Защото кариесът в детска възраст се развива стремително, като бързо преминава в пулпит, а след това и в периостит (възпаление на тъканта около зъбите). Възпалението е било толкова силно, че в кръвта е попаднала гной и не са успели да спасят детето… 

При възрастните усложненията от кариес се развиват по-бавно, като много зависи и от имунитета на пациента. Ако той е отслабен, усложненията се случват бързо – от пулпит в периодонтит, периостит, остеомиелит (възпаление на костната тъкан), което също може да доведе до летален изход. Такива случаи са много редки в съвременния свят, но ги има. Особено важно е човек да се грижи за зъбите си от гледна точка на ковид- епидемията, тъй като коронавирусът отслабва имунитета и нерядко отключва възпалителни заболявания. 

Киста по зъбите може да провокира синузит

Невинаги става ясно защо детето или възрастният развиват синузит, без видима причина. Обикновено го свързват с чести простуди. Хроничният синузит е възпаление на лигавиците в т.нар. гайморови синуси, които са разположени в костите на горната челюст, отляво и отдясно на носа.

Причина за тази болест може да са кисти в корените на горните зъби, разположени много близо до гайморовите синуси, обясняват специалисти. А кистата възниква заради инфектиране и ако тя не се лекува, инфекцията може да се разпространи и в гайморовите синуси. Такива кисти могат да се излекуват, като се запази и засегнатият зъб.  

Зъбните проблеми влияят и на мимиката, и на овала на лицето. Това се случва с възрастта, когато зъбите се износват по естествен път. Но понякога и в млада възраст, когато те са засегнати от кариеси и човекът е принуден да дъвче само на едната страна. Или пък зарази извадени зъби, което намалява долната една трета от лицето, а челюстта сякаш се променя.

Появяват се проблеми с движението на челюстта, с предъвкването на храната, а оттам могат да възникнат проблеми със стомашно-чревния тракт, поясняват стоматолози. Паралелно с това може да се засегне и слепоочно-долночелюстната става, което води до асиметрия при отваряне на устата и увреждане на ставите. За да не се случи това, лекувайте навреме кариеса. 

Между другото, венците се възпаляват… заради стрес 

Именно заради стреса, особено хроничния или продължителния, се срива работата на цялата имунна система. Т.е., понижава се защитата от вредните бактерии, вирусите, гъбичките (патогенната флора започва активно да се размножава), започват хронични възпаления и обостряне на вече диагностицирани заболявания. В т.ч. заради въздействие на стреса могат да пострадат и да се стеснят и малките кръвоносни съдове, хранещи зъбните тъкани и венците. Т.е., стресът може да отключи развитие на гингивит (възпаление на венците) заради активизиране растежа на вредните бактерии. Бактерии могат да увредят и пародонта – тъканта, заобикаляща зъбите. Пародонтът страда и от хроничното възпаление, предизвикано от срив в имунната система.

Яна БОЯДЖИЕВА

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button