ЗДРАВЕ

Еврика! Ето причината защо хората губят съзнание

Едно от най-стряскащите състояния, които човек може да преживее, е да припадне. Това състояние предполага, че губите съзнание и вече нямате никакъв контрол над тялото си. 

Около 40% от населението на Земята е припадало поне веднъж в живота си. Досега обаче учените нямаха обяснение какво се случва в тялото ни, когато припадаме.

За първи път изследователи от Калифорнийския университет са проследили точния генетичен път, който свързва сърцето с мозъка и причинява припадък.

 Подобно откритие проправя пътя за създаването на методи за лечение на състояния, при които припадъкът се смята за често срещано явление.

Преди това се смяташе, че мозъкът изпраща сигнал до сърцето, което забавя работата му. Но екипът, ръководен от доцента по биологични науки Vineet Augustine, доказа, че описаният път е само половината от историята.

„Открихме, че сърцето също така изпраща сигнали до мозъка, които могат да променят мозъчната функция.

Нашето изследване е първата цялостна демонстрация на генетично определен сърдечен рефлекс, който имитира характеристиките на човешкия припадък на физиологично, поведенческо и невронно мрежово ниво“, казва Августин.

В своето изследване екипът изследва в детайли невронните механизми, включени в рефлекса на Bezold-Jarisch (BJR), който е открит през 1867 г. 

По това време учените са вярвали, че BJR се характеризира с намаляване на сърдечната честота, кръвното налягане и дишането, като всички те водят до припадък. Това предположение обаче никога не е доказано.

В рамките на работата е изследван съставът на сензорния клъстер, известен като нодални ганглии, които са част от блуждаещите нерви. 

Те са отговорни за предаването на сигнали между мозъка и сърцето. В този случай вагусните сензорни неврони (VSN) изпращат сигнал до мозъчния ствол, който от своя страна е свързан с BJR и синкоп.

Както се оказа, този процес включва скитащи сетивни неврони, които експресират невропептид Y-рецептор Y2 (NPY2R), който е свързан с физиологията на рефлекса на Bezold-Yarish.

С помощта на определени неврони учените успяват да накарат телата на мишките да произвеждат NPY2R, след което животните губят съзнание. В работата си изследователите успяха да хвърлят светлина върху изключително важната роля на NPY2R при появата на припадък.

Нещо повече, по време на активирането на тези неврони при мишки се наблюдава разширяване на зениците и познатото несъзнателно „въртене на очите“. 

Именно този ефект се наблюдава при хора по време на припадък, както и забавяне на сърдечната честота и дишане, както и спад на кръвното налягане.

„Бяхме поразени от момента, в който видяхме как очите на мишките се завъртяха едновременно със спад в мозъчната активност. След няколко секунди мозъчната активност и движения бяха възстановени. Това беше нашият еврика момент“, казват авторите на изследването.

Когато NPY2R е бил изтрит, припадъкът спрял при мишките. И така, докато предишни изследвания показват как намаленият кръвен поток към мозъка причинява припадък, сега изглежда ясно, че този път е двупосочна улица, където информацията се изпраща обратно към мозъка.

„Невробиолозите традиционно вярват, че тялото просто следва мозъка, но сега става съвсем ясно, че тялото изпраща сигнали до мозъка и след това мозъкът прави промени в работата си“, заключва ръководителят на изследването./  и във Фейсбук

ПРОЧЕТИ

Back to top button