ЗДРАВЕ

Как влияят морковите върху риска от рак?

Метаанализ разкрива стабилна линейна връзка между яденето на моркови и намаляването на риска от развитие на рак при хората.

Диетолозите и лекарите отдавна са признали ползите от морковите. Предишни лабораторни изследвания и експерименти с животни показват, че съединенията, открити в оранжевия корен, като алфа- и бета-каротин, специфични полиацетилени и изокумарини, имат много полезни за здравето свойства.

Опитите да се обобщят научните данни за връзката между веществата в морковите и заболеваемостта от рак с помощта на метаанализ не се правят за първи път.

 

Въпреки това авторите са разглеждали само ретроспективни проучвания и един вид рак. Сега те подхождат към въпроса по-широко. Екип от диетолози от Нюкасълския университет (Великобритания) подбират както ретроспективни, така и десетки проспективни изследвания за метаанализ. 

В заключение, нов преглед, оценяващ връзката между консумацията на моркови (сурови и варени) и честотата на всички видове рак, включва 198 научни статии, с над 4,7 милиона пациенти. Резултатите са публикувани в списанието Critical Reviews in Food Science and Nutrition.

Учените установили, че консумацията на 400 грама моркови на седмица (пет порции с тегло 80 грама всяка) е свързана с намаляването на риска от рак с около 20%. 

Положителният ефект се запазва дори и седмичната диета да включва само една порция от този зеленчук.

Вероятността от развитие на рак в този случай намалява с 4%, в сравнение с тези, които никога не са яли моркови. Това е много важен показател дори и за такава малка промяна в диетата. Коментирайки резултатите, един от авторите на изследването, Чарлз Оджобор, отбелязва, че по-голямата част от предишните изследвания са били фокусирани върху бета-каротина, жълто-оранжев растителен пигмент, който придава яркия цвят на морковите.

Според учения, контролираните експерименти не разкриват специалния ефект от консумацията на бета-каротин върху заболеваемостта от рак. Ето защо, Оджобор и колегите му разглеждат други фитохимикали в морковите, а именно полиацетилени, които са безцветни, но е известно, че имат силни противоракови ефекти. Проучването потвърждава, че антиканцерогенният ефект се осигурява от морковите като цяло, когато те са в достатъчно количество в диетата, а не само от каротините.

Авторите подчертават, че положителният ефект от консумацията на моркови е стабилен и не зависи от вида на рака или географския регион на изследването. Като вземат предвид установената линейна зависимост, учените посочват, че съветът да се ядат моркови по-често може да бъде директно приложен в препоръките за общественото здраве. 

ПРОЧЕТИ

Back to top button