ЗДРАВЕ

Киселият вкус в устата може да е сигнал за проблем

Според статистиката, оригването с кисел привкус и киселият вкус в устата са доста често срещани симптоми. Те могат да се появят поради грешки в храненето или да са сигнал за заболяване. Понякога киселият вкус е вследствие на проблеми със зъбите. Но най-често този симптом е свързан със състоянието на стомашно-чревния тракт.

Солната киселина навлиза в хранопровода от стомаха. По правило, в този случай човек също е измъчван от киселини и оригване. Това се случва, когато е нарушена работата на долния езофагеален сфинктер, който обикновено трябва да се затвори плътно и да блокира пътя на стомашния сок и хранителните частици обратно – от стомаха нагоре.

Клапанът също може леко да се отвори поради неточности в храненето (много пикантни, мазни, солени храни в диетата), преяждане или силен натиск на фона на бременност или затлъстяване. Резултатът във всички тези случаи е появата на кисел вкус.

Той може да се появи и на фона на галваноза. Това е зъбно заболяване. Развива се в резултат на електрохимични процеси в устната кухина, които възникват от поставянето на протези, отливки, анкерни щифтове и други метални елементи. В този случай пациентът усеща също и метален вкус, парене на езика и сухота в устата.

Дисгеузията е форма на нарушение на вкуса. При нея вкусовете се променят (например, киселото изглежда сладко, горчивото – солено) и в резултат на това пациентите имат желание да ядат необичайни вещества (креда, сапун, глина). При такива симптоми е най-добре пациентът да се консултира с психолог или психотерапевт, тъй като дисгеузията често има психически характер.

Последната причина също е пряко свързана със състоянието на устната кухина – киселият вкус може да бъде причинен от стоматит или кандидоза, които често се появяват след вирусно заболяване, настинки, лечение с нестероидни противовъзпалителни лекарства (болкоуспокояващи, антипиретици) и антибиотици.

Трябва да се направи консултация с гастроентеролог, ако киселият вкус е свързан с приема на храна, придружен от оригване и парене в гърдите. С тези симптоми най-вероятно става дума за гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ).

Това се случва, когато долният езофагеален сфинктер, който споменахме, не функционира правилно. Според различни източници, ГЕРБ се среща при 15-45% от възрастните. Това не означава, че е много опасно, но постоянните киселини в дългосрочен план може да доведат до по-сериозни заболявания – хранопровод на Барет (езофагеален предрак) и рак на хранопровода.

Освен това, ГЕРБ може да се придружава от остър и хроничен гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника. Ако симптомът продължава 2-4 седмици, силно ви препоръчваме да се консултирате с гастроентеролог. Това важи особено за такива прости телесни сигнали, като киселини и болки в корема. Често това са признаци на начална онкология, която лесно се лекува в ранна фаза.

При прегледа лекарят трябва да установи причината за вашия кисел вкус, за да го премахне. Ако случаят е гастрит или язва, свързана с Helicobacter pylori, ще ви предпише ерадикационна терапия (два антибиотика, плюс инхибитор на протонната помпа). Ако проблемът е свързан само с нарушения на стомашно-чревната подвижност, лекарят може да ви препоръча курс с прокинетици.

Това са съвременни лекарства, които нормализират двигателната активност на храносмилателната система и възстановяват тонуса на долния езофагеален сфинктер. И в първия, и във втория случай пациентът се нуждае от защитни лекарства за стомашно-чревния тракт.

Факт е, че хранопроводът е повреден под въздействието на солната киселина и лигавицата му трябва да бъде възстановена, така че опасните бактерии, токсини и дори вируси да не проникват през нея. Например, коронавирусната инфекция навлиза в човешкото тяло през лигавиците. Ако лигавицата на хранопровода е отслабена, е много по-лесно да се случи това.

и във Фейсбук

ПРОЧЕТИ

Back to top button