ЗДРАВЕ

Лекарство или хранителна добавка – кое да взема?

Във всяка сфера, за да действате правилно и уверено, трябва да имате достатъчно информация. За професионални съвети често се обръщаме към специалисти от различен профил. Но днес е много трудно да се намери съвестен консултант – не всеки работи за репутация, много от тях зависят от изпълнението на комерсиалните идеи на ръководството. Затова във всяка област е по-добре да имате собствена представа за основните и важни неща.

Ще обсъдим темата: “Лекарства и хранителни добавки – има ли разлика?” Защо обърнахме внимание на този конкретен въпрос? Защото случаите на агресивно налагане на хранителни добавки, вместо лекарства, предписани от лекаря, зачестиха.

•    Да разберем: хранителните добавки – панацея ли са, или пари на вятъра?

Хранителните добавки не са синоним на думите „шарлатанство“ или „панацея“. По-точно, в тези крайности обикновено изпадат хора, чиято професия не е свързана с медицината или фармацевтичните продукти. Има висококачествени хранителни добавки, които заслужават много висока оценка. Но не трябва да забравяме, че това са само средства за обогатяване на храната ни с полезни вещества. Хранителните добавки не допринасят за лечението, помагат да се компенсира липсата на хранителни вещества и т.н.

•    Да изясним: по-добри ли са лекарствата от хранителните добавки?

Този въпрос звучи неправилно. Всеки от тези препарати е необходим според целта си. Добавките – за подобряване на храненето, лекарствата – за коригиране на симптомите или за подпомагане на излекуването на болестта.

•    Изненадани сме: защо дори ако съставът на лекарството и хранителната добавка да са еднакви, първото средство е предназначено за лечение, а другото – за подобряване качеството на храненето?

Всичко започва с регистрирането на тези средства и пускането им на пазара. Ако регистрирате лекарство – това е дълъг и труден път, с клинични изпитвания за ефективността и безопасността му. При хранителните добавки е съвсем различно – много по-лесно и бързо е да попаднат на пазара. В този случай хранителните добавки ще се оценяват само като хранителен продукт – безопасно е да се консумират.

Неслучайно, както може би сте забелязали, лекарствата се отпускат само в аптечните вериги, а хранителните добавки могат да бъдат закупени в супермаркетите, от рафтовете с останалите продуктите.

•    Защо в аптеката все пак могат да ни препоръчат хранителни добавки вместо лекарства?

Продажбата на лекарства в България е строго регламентирана от закона. В допълнение към списъка с жизненоважни и основни лекарства, лекарствените препарати, които се отпускат на възможно най-ниската цена, във всеки регион могат да бъдат определени и други ограничения по отношение на търговските надценки.

Освен това антимонополните власти контролират този пазар, опитвайки се да намалят цената на лекарствата. За хранителни добавки няма установени максимални търговски надценки. А някои аптеки, в стремеж към печалба, решават, че е отлична идеята да посъветват клиентите си да изберат хранителни добавки, вместо предписаните лекарства.

•    Съмняваме се: може би, наистина е по-изгодно да си купим хранителна добавка вместо лекарство?

Има цели линии от хранителни добавки, които съдържат същите компоненти като лекарствата. Точно тях недобросъвестните аптекари предлагат най-често като по-изгодна алтернатива на лекарското предписание. Нека да поговорим за тези средства.

Не трябва да забравяме, че дори в случаите на аналогичен състав, концентрацията на активни компоненти може да е различна. При липса на държавен контрол върху количеството активни вещества, декларирани в хранителни добавки, остава само да се разчита на почтеността на производителя. Същото може да се каже и за страната на произход и качеството на суровините, за технологията на производството им.

Също така, поради факта, че при навлизането на пазара ефективността на хранителните добавки не е изследвана, обикновено няма потвърдена информация по този въпрос.

•    Научаваме: при покупката на кои лекарства може да очакваме предложение за замяна?

При закупуване на най-популярните лекарства без рецепта. Например, недобросъвестните аптечни вериги често предлагат замяна на лекарство за цистит на базата на растителни екстракти с хранителни добавки с подобен състав. Затова е толкова важно да разполагате с предварителна информация, за да не попаднете в капаните на някои аптечни вериги, чиято цел е предимно печалбата.

Не забравяйте, че лекарствата служат на една цел, а хранителните добавки – на съвсем друга. И бъдете здрави!

Милена ВАСИЛЕВА

ПРОЧЕТИ

Back to top button