ЗДРАВЕ

Не всички сърдечни болести могат да се видят с ЕКГ

Електрокардиограмата е едно от най-разпространените изследвания на сърцето, но този метод невинаги е информативен. Тя се назначава при отоци по тялото; чувство на слабост; нарушен сърдечен ритъм; припадъци и загуба на съзнание; задух, учестено сърцебиене дори в покой; при бременност; преди планови операции.

Препоръчително е след 45-годишна възраст човек да си прави електрокардиограма на всеки 12 месеца, но това изследване се оказва, че има и редица недостатъци. Много от сърдечните заболявания или се виждат размазано, или въобще не се различават на кардиограмата, особено в ранен стадий, пояснява кардиологът д-р Александър Лисицинский.

Научете кога кардиограмата не показва нищо притеснително:

1. Ако процедурата се провежда само за няколко минути, тъй като това време невинаги е достатъчно да се заснеме и проследи една или друга патология. 

2. Много симптоми се проявяват в движение или в състояние на стрес, при психо-емоционално напрежение. Затова електрокардиограма, която се провежда в състояние на покой, нищо няма да покаже. 

3. Използвайки този метод, практически е невъзможно с абсолютна увереност да се каже има ли някакви изменения в структурата на сърцето. В най-добрия случай ЕКГ позволява да се заподозрат признаци на хипертрофия или сърдечна недостатъчност. Обаче, признаците на много сърдечносъдови заболявания са специфични. В ранни етапи симптомите невинаги са забележими или въобще няма такива.

4. Понякога при преглед и преслушване на сърцето със слушалка лекарят отчетливо чува сърдечни шумове, но по ЕКГ всичко е нормално. В такъв случай е необходимо да се проведе допълнително изследване. 

„Електрокардиограмата не се смята за водещ метод за изследване при редица заболявания. В някои случаи въобще е нецелесъобразно тя да бъде назначавана, казва специалистът. -Така например, провеждането на ЕКГ е недостатъчно при различни пороци на сърцето, новообразувания в миокарда, нарушение в работата на клапния апарат и неговите стени, заболявания, свързани с дефекти на аортата и други големи съдове. А също и при различни нарушения на ритъма, когато ви безпокоят прескачания или замиране, пропускане на сърдечни удари. В тези случаи, освен кардиограма, следва да се използват и други методи“.

Алтернативни методи за изследване на сърцето  

Промени в сърдечната функция могат да се проявяват при физическо натоварване, в стресова ситуация, като в такива случаи се препоръчва холтерово мониториране. Едно денонощие уредът прави запис, който позволява по-достоверно да се оцени работата на сърцето в ежедневието и да се открие патология. 

Ехокардиография (ултразвуково изследване) може да изследва функциите и структурите на сърдечносъдовата система и да покаже:

• размерите на сърцето и състоянието на неговите обвивки;

• способността за съкращение на сърдечния мускул;

• състоянието и работата на клапаните на органа;

• наличието на патологичен кръвоток, налягането в сърдечните камери;

• състоянието на големите съдове.

С електрокардиограма в състояние на покой невинаги може да се определят симптомите на исхемичната болест на сърцето (ИБС). Това заболяване засяга все по-често мъже над 55 години и жени над 65 години, като е една от причините за инвалидност и ранна смъртност, затова е важно да се диагностицира навреме. Но с електрокардиограма в състояние на покой невинаги могат да се определят симптомите на това заболяване. 

„Както показва практиката, обяснява д-р Лисицинский – повече от половината случаи с исхемична болест не се диагностицират с ЕКГ. За да се диагностицира ИСБ, най-добре се подложете на изследвания с физическо натоварване. Ще помогне т.нар. велоелгометрия. Този и другите видове стрес-тест помагат да се разбере доколко добре миокардът се кръвоснабдява по време на физически натоварвания“. 

Затова във всички случаи при възникване на оплаквания от страна на сърцето, независимо на каква възраст сте, е важно да се оцени неговата работа и да не се допусне развитие на по-тежки патологии.    

Случай от практиката: мъж се спасил по чудо от инфаркт 

Като продължение на темата ви представяме конкретен случай, когато мъж е игнорирал явните симптоми на сърдечен пристъп и отказал да отиде на преглед заради „нормална“ електрокардиограма. Това едва не го убило. Както стана ясно, ако кардиограмата ви е добре, не бързайте да се успокоявате, всичко може да се промени и то много бързо. Кардиолог разказва показателния случай с този пациент, който отказал да приеме насериозно тревожните симптоми, както стана ясно, заради „добрата“ кардиограма. Три дни 53-годишният човек, без да осъзнава, е бил на границата между живота и смъртта. 

„53-годишният пациент, когото наблюдавам от 3 години заради висок холестерол и появяване на големи плаки в шийните артерии, ми позвъни заради внезапно неразположение“, разказва кардиологът д-р Константин Крулев. – Той за първи път получава пристъп на болка в гърдите, който продължил около половин час, на приливи и отливи, и съпроводен със страх от смъртта“. Кардиологът му казал, че това е пристъп на стенокардия и висок риск от инфаркт, и го посъветвал веднага да извика „Бърза помощ” или да отиде в болница. Но мъжът решил да почака, тъй като бил сигурен, че това не е свързано със сърцето. Буквално предния ден му правили кардиограма, която не показала нищо притеснително. Състоянието му обаче се влошило, не можел да измине и сто метра, спирал непрекъснато да си почине и се потял обилно. Кардиологът все пак го убедил да извикат „Бърза помощ”.

„Коронографията показа 95% стеноза в проксизмалния отдел на предната междукамерна артерия, където незабавно му беше поставен стент, разказва докторът. – Този мъж, без да осъзнава, няколко дни е бил на границата между живота и смъртта“. 

И допълва, че кардиограмата показва само моментното състояние, а инцидентът може да възникне дори половин час след това. Дори преди самата коронарография кардиограмата пак не показвала нищо. Като допълнение към картинката кардиологът обяснява, че този човек продължавал да пуши по 2 кутии цигари на ден, въпреки, че холестеролът и кръвното били нормални заради прилаганото лечение. Много е важно да се знае и това, предупреждава кардиологът, че ЕКГ може да види инфаркта, чак когато той вече се случи.

Много често приемът на калий и магнезий е безполезен 

За това предупреждава кардиологът д-р Анна Кореневич. И обяснява, че калият действително е необходим за правилната работа на нервните и мускулните клетки, а магнезият участва минимум в 600 биохимични реакции на организма, нормализира кръвното налягане и тонуса на съдовете. Но тя е категорично против натрапващата се реклама на всякакви добавки, в т.ч. и такива с калий. Оказва се, че дефицит се образува в следните ситуации:

• продължителна диария и повръщане заради хронично заболяване на стомашно-чревния тракт или инфекция;

• повишено отделяне на пот в горещините;

• недохранване, особено недостатъчно консумиране на плодове и зеленчуци;

• прием на диуретици, но не на всички, а само на фуроземид и хидрохлортиазид.

Ако ги нямате тези причини, по-скоро калият в организма ви е в норма и няма никакъв смисъл да приемате препарати с калий и магнезий. 

• Излишъкът на калий в кръвта се среща доста по-често, отколкото неговият дефицит, уточнява кардиологът. И пак предупреждава, че не бива да приемате препарати с калий, ако пиете диуретици, които запазват този микроелемент, защото нивото му ще се повиши. Както и ако приемате едновременно калий и инхибитори или сартани. Д-р Кореневич уверява, че  дефицитът на калий  въобще не играе никаква роля що се касае до болките в сърцето, покачването на кръвното.  

• Предозирането на калий е по-опасно от неговия дефицит, който се среща само при пациенти с тежка сърдечна недостатъчност, предупреждава още д-р Кореневич. И допълва, че предозирането на магнезий не е опасно, но ако го вземате в чист вид, без калий в състава на добавката. Калият и магнезият могат да се приемат само по назначение на специалист, след като се определи нивото на калия в кръвта.  

Яна БОЯДЖИЕВА

ПРОЧЕТИ

Back to top button