ЗДРАВЕ

Популярни витамини и биодобавки повишават риска от инфаркт!

След изминалата зима, след прекараните простуди и ковид, рекламите се надпреварват да ни убеждават, че непременно трябва да укрепим организма си с биодобавки, казват експерти. В т.ч. и с най-популярните – витамините от групата В, включително В3. Той е известен и като ниацин.

В социалните медии всеки „гуру“ по красота и здраве уверява, че точно тези добавки, с тези ингредиенти, са спасението.

„Косите ще станат по-гъсти, ще потиснат побеляването им; кожата ще засияе, ноктите няма да се чупят.“ Немалко биохакери и „специалисти“ за подмладяване и удължаване на живота считат ниацина за антиейдж-средство. Т.е., забавящо стареенето.

И не на последно място – биодобавките с витамин В3 активно се препоръчват за опазване на съдовете и сърцето с уверението, че това е отлично средство за профилактика на сърдечносъдовите заболявания. Защото, виждате ли, именно ниацинът понижава нивото на „лошия“ холестерол, като едновременно с това повишава нивото на „добрия“, толкова необходим на организма.  

Преди известно време ниацинът действително влизаше в клиничните препоръки по дислипидемия, т.е., в инструкциите как да се лекуват пациентите с много високо ниво на „лошия“ холестерол, поясняват кардиолози. Но се провеждат изследвания, които променят и препоръките.

Към днешна дата ниацинът (има още едно наименование – никотинова киселина) не се смята за ефективна добавка в борбата с повишения холестерол, подчертават експерти. Още повече, той е признат за опасен за сърдечно болните. В интерес на истината, ниацинът действително понижава до известна степен общия холестерол и „лошия“ холестерол. В клинични изследвания обаче се доказа, че независимо от това той повишава риска от сърдечносъдови заболявания.  

Експертите обясняват този парадокс с факта, че веществата, които се образуват в резултат на преработката на ниацина в организма, провокират възпаление на съдовете. И точно това повишава риска от инфаркти и инсулти. Научната разработка за опасните последствия от приема на добавки с ниацин е публикувана в авторитетен международен научен журнал. Сега той вече не се смята за ефективна добавка в борбата с повишения холестерол.

Доказано безопасно и ефективно средство в борбата с повишения холестерол са отдавна известните лекарства – препарати от групата на статините. След проведени изследвания тяхната дозировка се подбира от специалист. Стана ясно, че добавки с ниацин се продават с уверението за техния подмладяващ ефект, за облекчаване на артрита и подобряване на мозъчната функция.

Нито едно от тези твърдения не се доказва, подчертават специалисти. И съветват да се храним правилно, за да получим необходимите за организма витамини от продуктите. Така например черният дроб, месото и бобовите продукти са богати на ниацин. А от тях няма да се предозира. Ако човек има проблеми с храносмилането, с усвояването на хранителните вещества, на него могат да му назначат витамини във вид на препарати. Но само след като лабораторно се потвърди дефицит от конкретни витамини.

Вижте кои още витаминни добавки могат да причинят вреда: 

Става дума за 4 витамина, които, ако се приемат безразборно, могат да причинят сериозна вреда на организма.

Това са витамините А, D, B3 (ниацин) и B6. Биодобавки и лекарствени препарати, съдържащи тези витамини, следва да се приемат при строго определени условия:

• при доказан дефицит от конкретния витамин;

• подходящата доза да е подбрана и предписана от доктор, а не от консултант по красота и подмладяване.

ПРОЧЕТИ

Back to top button