ЗДРАВЕ

Редовната консумация на чай забавя процеса на стареене в тялото

Учени от университета Съчуан в Китай са открили, че редовната консумация на чай може да помогне за забавяне на процеса на стареене на тялото, благодарение на специални съединения, полифеноли, включени в състава му. Резултатите от изследването са публикувани в The Lancet. 

Изследователите са анализирали данни от около осем хиляди китайски жители на възраст от 30 до 79 години. Научната работа включва и данни от шест хиляди британски доброволци, чиято възраст варира от 37 до 73 години.

Изследователите събраха информация за хранителните навици на участниците и ги помолиха да докладват колко чай обикновено консумират доброволците. Изследователите също записват кръвното налягане, нивата на холестерола и процента на телесните мазнини на участниците.

Тези данни са използвани от учените за оценка на биологичната възраст на субектите. Оказва се, че редовната консумация на чай е свързана с намаляване на скоростта на биологичното стареене на тялото.

Отбелязва се, че полифенолите, специални растителни съединения, придават на чая ефект против стареене. Те имат противовъзпалително и антиоксидантно действие (могат да предпазят клетките на тялото от увреждане от специални форми на кислород). Уточнява се, че е достатъчно да се пият три чаши от напитката дневно, за да се забави процесът на биологично стареене./Zdrave.to

ПРОЧЕТИ

Back to top button